Dačić: Nema dozvole za skupove

MUP neće dozvoliti održavanje skupova - Marš za jedinstvo Srbije i protest Udruženja antifašističke kampanje 11. oktobra u Beogradu, izjavio je Ivica Dačić.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 08.10.2008.

15:13

Default images

Ministar policije je kazao da je zahtev za održavanje skupa Marš za jedinstvo Srbije MUP-u podneo pojedinac Zlatan Stojanović iz Beograda, a ne neka organizacija i naveo da je proverom utvrđeno da je on povezan sa neonacističkim organizacijama.

"Za isti dan su najavljeni protestni skupovi povodom tog skupa i MUP neće dozvoliti održavanje nijednog skupa tog dana i nećemo dozvoliti da se u Beogradu ili bilo gde u Srbiji propagiraju nacističke i profašističke ideje", rekao je Dačić za TV Foks.

Podsetimo, okupljanje na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu pod nazivom Marš za jedinstvo Srbije najavljeno je na sajtovima više ultradesničarskih organizacija.

Poslanička grupa Za evropsku Srbiju u traži od ministra policije da ispita da li je prijavljen skup "Srpski marš 2008" i da ga zabrani ako ga organizuju neonacisti.

Poslanica Lige socijaldemokratra Vojvodine Aleksandra Jerkov rekla je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da je Ivici Dačiću upućeno pismo na inicijativu petoro poslanika LSV-a, a da su ga potpisali svi poslanici poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju.

Kako je navela, od Dačića je zatraženo da poslanicima dostavi dodatne informacije o događaju o kojem mediji pišu i koji je, prema navodima medija, zakazan za 11. oktobar u Beogradu.

Ona je rekla da će ta poslanička grupa tražiti od Dačića da skup zabrani i ne dozvoli njegovo održavanje ako se utvrdi da je zvanično prijavljen i da ga priprema organizacija koja je u svom radu pokazala da raspiruje versku, nacionalnu, rasnu i drugu mržnju.

U pismo Dačiću, prema rečima Aleksandre Jerkov, podseća se da su 7. oktobra prošle godine na isti način neonacističke, fašističke i klerofašističke organizacije pokušale da u Novom Sadu organizuju proslavu rođendana jednog od nacističkih vođa Hajnriha Himlera.

"Radi se o grupacijama koje je MUP tako okarakterisao", rekla je poslanica LSV-a, i dodala da su tada građani Novog Sada pokazali da ne žele da dozvole da se taj skup i fašistički marš održi u njihovom gradu.

"Smatramo da ovoga puta država treba da bude ta koja će preuzeti odgovornost. Država treba da bude ta koja će zaštiti ustavni poredak i zakone ove zemlje", navela je Aleksandra Jerkov.

Ona je podsetila da je LSV podneo Skupštini Srbije Predlog zakona o zabrani manifestacija fašističkih i neonacističkih organizacija, kao i isticanja njihovih simbola.

"Očekujemo podršku koalicionih partnera i što širu podršku drugih parlamentarnih stranaka za ovu inicijativu", rekla je Aleksandra Jerkov i dodala da su o tome u toku pregovori s drugim poslaničkim grupama.

Ona je rekla i da očekuje razgovore u Vladi Srbije kako bi se pronašao način da se konačno zabrani rad fašističkih i neonacističkih organizacija.

I Socijaldemokratska unija pozvala je danas ministra policije Ivicu Dačića da objavi da li je skup "Srpski marš 2008", zakazan za 11. oktobar, formalno prijavljen policiji, ali i ko su njegovi pravi organizatori.

U saopštenju se kaže da SDU zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da zabrani taj skup zbog osnovane sumnje da bi njegovim održavanjem došlo do kršenja osnovnih ustavnih načela.

Socijaldemokratska unija pozvala je sve građane Beograda da se dolaskom na plato ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, 11. oktobra u 16 časova, pridruže građanskom antifašističkom skupu i time izraze neslaganje sa ponovnom pojavom i pokušajem javne manifestacije mržnje i netrpeljivosti neonacističkih snaga koje se kriju iza fasade patriotizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: