Tadić otputovao u Njujork

Predsednik Srbije Boris Tadić otputovao u Njujork, gde će na 63. zasedanju Generalne skupštine UN predstaviti inicijativu Beograda.

Izvor: B92, Politika

Nedelja, 21.09.2008.

01:24

Default images

Tadić bi trebalo da u utorak 23. septembra, prvog dana generalne debate, održi govor pred Generalnom skupštinom UN. Predsednik Srbije će, osim toga, imati više od 30 bilateralnih sastanaka sa predstavnicima zemalja članica UN. Sa njima će razgovarati o inicijativi Srbije da Međunarodni sud pravde da mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Inicijativu Srbije očekuje glasanje na sednici Generalne skupštine UN, a ishod tog glasanja je, kako Tadić ocenjuje, neizvestan. Jedan od Tadićevih ciljeva je da se kosovsko pitanje iz sfere politike prebaci na teren prava.

Jeremić: Realne šanse

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da Srbija ima "dobre izglede" da Generalna skupština UN podrži njen predlog da Međunarodni sud pravde oceni zakonitost jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ali i da je još "mnogo posla pred nama, jer treba ubediti većinu država da podrže stav Srbije".

"Mi smo od početka borbe za ovu inicijativu od skoro nepostojećih stigli do realnih šansi. Učinićemo sve da na kraju dobijemo većinu", istakao je šef srpske diplomatije u intervjuu za Politiku.

Šef srpske diplomatije je izrazio očekivanje da će Međunarodni sud pravde dati "jasan odgovor koji će biti pozitivan za nas"- mišljenje "koje će značiti da nema alternative povratku za pregovarački sto" i da će "sadržaj tog mišljenja biti takav da su privremeni organi u Prištini nezavisnost proglasili suprotno međunarodnom pravu".

"Tada će se ispostaviti da Kosovo ne može jednostranim putem obezbediti široku međunarodnu potvrdu svoje takozvane suverenosti. Odnosno, da ili može zauvek da ostane u tom nedefinisanom položaju ili da se vrati za pregovarački sto. Mislim da će mišljenje Suda pravde značiti da nema alternative povratku za pregovarački sto", rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da "neke izuzetno moćne zemlje pružaju prilično živ otpor" prema srpskoj inicijativi i upozorio da bi uspeh inicijative Srbije mogao da bude neizvestan ako veliki broj zemalja bude pod jakim pritiskom.

"Neke zemlje su nas formalno obavestile da će glasati za nas - Indija, Indonezija, Brazil, Južnoafrička Republika, Kina, Alžir, Egipat i mnoge druge. Treba ipak biti oprezan, jer je glasanje u Generalnom komitetu pokazalo da pred samo izjašnjavanje može doći do preokreta. Neke države, koje su nam nagovestile da ce nas podržati, u poslednjem trenutku su odlucile da budu uzdržane", objasnio je Jeremić.

On je rekao da se, prema informacijama iz diplomatskih krugova, u EU trenutno vodi žustra rasprava o tome kako će zemlje Unije glasati o predlogu rezolucije Srbije u kojem se Generalna skupština poziva da zatraži od MSP-a mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i da EU pokušava da nađe zajednički stav.

"U ovom trenutku imamo zalet, što pokazuje i činjenica da se nijedna zemlja u Generalnom komitetu nije usprotivila stavljanju ove tačke na dnevni red. Mislim da zato imamo dobre izglede, ali daleko od toga da smo već uspeli", rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da će se Srbija truditi da njen predlog rezolucije dođe na dnevni red Generalne skupštine što pre. Glasanja u Generalnoj skupštini UN počinju 6. oktobra i traju do kraja godine.

"Cilj je povratak za pregovarački sto"

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović očekuju da će stav Međunarodnog suda pravde biti da su privremeni organi u Prištini nezavisnost proglasili suprotno međunarodnom pravu.

"Glavni cilj je da se pre svega vratimo za pregovarački sto. Da ponovo počnemo pregovore o statusu Kosova i da to rešenje bude prihvatljivo i jednoj i drugoj strani. Podsetiću da su unilateralnim priznanjem Kosova Albanci dobili sve, a da su Srbi izgubili sve. Mislim da je to apsolutno neprihvatljivo i upravo zbog toga što je mali broj zemalja priznao Kosovo kao nezavisnu državu, verujem da su shvatili da se to kosi sa međunarodnim pravom i da je to kršenje rezolucije 1244", kaže Bogdanović.

Profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević smatra da su realna očekivanja srpskih zvaničnika da se otvore novi pregovori ukoliko sud donese odluku da proglašenje nezavisnosti Kosova nije bilo legalno.

"Da se vidi šta oni koji su to priznali mogu da urade da se situacija smiri. I naravno da li će to uticati na njih, a i na kosovske Albance da umesto dalje zategnutosti to pitanje reše nekim pregovorima i da tu onda, razumno bi bilo, ishode neki povoljniji položaj i za Srbiju u odnosu na Kosovo, i za Srbe i za druge nealbance na Kosovu", kaže Dimitrijević.

Dimitrijević međutim ističe da je moguće da, ukoliko bude usvojena inicijativa Srbija, pitanje međunarodnom sudu bude promenjeno, jer će postati pitanje Generalne skupštine i da će od njegove formulacija u mnogome zavisi i odgovor suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: