Koštunica: Kosovo se ne poklanja

Nosilac liste DSS-NS Vojislav Koštunica izjavio je večeras da Havijer Solana može da pokloni nešto što je njegovo, ali ne i srpsko Kosovo.

Izvor: FoNet, Tanjug

Petak, 02.05.2008.

17:22

Default images

Koštunica je na predizbornoj konvenciji DSS-NS u Kraljevu rekao da Srbija nije protiv Evrope i EU i da želi da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali onakav kakav je potpisalo i 27 zemalja članica od kojih nije traženo da se odreknu dela teritorije.

Koštunica je ponovio da su Boris Tadić i Božidar Đelić koji su potpisali SSP "to učinili u sopstveno ime, a ne u ime Srbije i da zato taj sporazum za Srbiju ne postoji".

"Kažu da taj Sporazum nema veze sa Kosovom iako se na njemu nalaze potpisi 18 država koje su priznale nezavisnost Kosova i Solanin potpis koji je potrčao u Prištinu da čestita nezavisnost", kazao je Koštunica.

Lider DSS je kazao da je 11. maj presudno važan i da Srbija tada treba da dobije nacionalno odgovornu državotvornu i poštenu vladu kojoj će prva briga biti Kosovo.

"Srbiji ne možete oteti dušu, a Kosovo je i duša i srce Srbije", rekao je Koštunica.

On je kazao da bi jedan od ciljeva nove vlade trebalo da bude i ekonomski jaka Srbija i naglasio da je potrebno da država dobije snažnu vladu kako bi se taj clilj ostvario.

Kao treći cilj nove vlade, Koštunica je naveo nastavak saradnje sa EU, ali "na pravi način" - tako što će biti potpisan Sporazum koji će poštovati Srbiju i njen teritorijalni integritet, ocenivši da je "Solanin sporazum lažan".

On je kazao da će nova vlada morati da nastavi obračun sa kriminalom i korupcijom i da se obračuna "sa onima koji su se bogatili na grbači naroda i koji su naučili na državne funkcije".

Ilić: Nova Vlada sa Tadićem isključena

Velimir Iliæ (FoNet, arhiv)
Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić rekao je danas u Leskovcu da je "formiranje nove Vlade sa listom Borisa Tadić totalno isključeno".

"Što se mene tiče, posle ove izdaje koja je napravljena mislim da nema smisla razgovarati dalje s njim. Ja mogu sa svima da sarađujem, ali sa onima koji izdaju srpstvo i izdaju narod, nema razgovora", rekao je Ilić.

Na pitanje da li će nova Vlada biti sastavljena od demokratskih opcija ili će u njoj učestvovati radikali, Ilić je rekao:

"Ja ne znam šta sad neki podrazumevaju pod demokratskom opcijom. Ja sam ceo život posvetio borbi za demokratiju. I Koštunica to radi. Svi oni kojima narod da poverenje su demokratska opcija. I više nema smisla govoriti da je neko demokrata, a da neko nije ".

To je priča koju zloupotrebljavaju mnogi da bi opstali na vlasti, rekao je Ilić i dodao da "demokratija nije tamo gde je lopovluk, gde se krše zakoni, gde se krši Ustav, kao što je to sada uradio predsednik Tadić".

On je rekao da "je sve ono što narod glasa, demokratski izabrano voljom naroda i iz te kombinacije može se praviti Vlada.

"Nemojmo dozvoliti da Solana stalno priča ko je u Srbiji demokrata, a ko nije. Pa zar ima smisla da on, koji je bacao osiromašeni uranijum na našu decu i kasetne bombe po Srbiji, porušio nam pola države, o tome priča i vodi se kao neki demokrata i određuje kriterijume ko je demokrata, a ko nije", rekao je Ilić.

Ilić je danas boravio u crkvi Svete Petke u selu Kumarevo kod Leskovca.

Posle liturgije i osveštenja novog konaka, Iliću je kao ministru za kapitalne investicije vladika niški Irinej uručio zahvalnicu "Argijerejska gramata" zbog pomoći ovoj i drugim crkvama u leskovačkoj opštini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: