Fejt: Angažovanje na zaštiti Srba

Piter Fejt izjavio da će misija "savetovati Vladu i druge institucije" i "posebno se angažovati na zaštiti srpske zajednice".

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 20.02.2008.

07:13

Default images

"Posebno ćemo se angažovati na zaštiti i poštovanju ljudskih prava, posebno srpske manjine", rekao je danas u Prištini specijalni izaslanik Evropske unije za Kosovo Piter Fejt posle susreta s predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom, a preneli su prištinski elektronski mediji na albanskom jeziku.

Fejt je dodao da će zadatak misije biti praćenje rada Vlade na ostvarivanju plana bivšeg međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija. On je kazao da će, zajedno sa Vladom, "slati signale" Srbima koji žive na Kosovu da je "ono zemlja u kojoj su dobrodošli da sarađuju sa svim drugim građanima za bolju budućnost Kosova".

"Mislim da srpskoj zajednici treba da je jasno da mi ne dovodimo u opasnost njihov način života i oni nemaju nikakvog razloga za strah. Poštovaćemo njihova prava i, u stvari, mislimo da će od našeg angažovanja srpska zajednica imati samo koristi", rekao je Fejt, komentarišući najave lidera Srba sa severa Kosova da neće prihvatiti misiju EU.

Prvi članovi EULEKS-a doputovaće na Kosovo iduće nedelje, izjavili su Tanjugu zvaničnici u Savetu EU u Briselu. "Prva grupa - njih 12 do 15 - jesu šefovi raznih odeljenja misije", istakao je ovaj zvaničnik.

Misija bi, prema planovima, trebalo da se rasporedi na Kosovu u roku od 120 dana, i to u pet "talasa".

Šef misije Iv de Kermabon juče je doputovao u Prištinu, zajedno sa specijalnim predstavnikom EU na Kosovu Piterom Fejtom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom.

Kermabo: EULEKS u interesu svih

Šef misije Evropske unije na Kosovu (EULEKS) i bivši komandant KFOR, Iv De Kermabo, izjavio je FoNetu da je cilj te misije borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina, što je u interesu svih stanovnika Kosova.

"Osnovni koncept ove misije je da prati rad kosovskih institucija i da ih savetuje, kao i celokupno stanovništvo, ne samo Albance, vech i Srbe", napomenuo je Kermabo.

Prema njegovim rečima, zadatak misije je da unapredi bezbednost i slobodu kretanja, zaštiti manjine i omogući demokratsko društvo za sve.

Povodom svojih prethodnih boravaka na Kosovu, Kermabo je konstatovao da ima relativno dobra iskustva.

"Poznajem zemlju, poznajem stanovništvo, i Albance i Srbe. Mnogo sam uložio tokom prethodnih misija na Kosovu i mislim da je moja reputacija pođednako dobra u različitim delovima stanovništva", rekao je Kermabo.

On namerava da nastavi da radi na ideji podrške i pomoći stanovništvu, da omogući bezbednost i slobodu kretanja i pruži podršku u izgradnji demokratskog društva.

"Vladavina zakona je osnova demokratskog društva, zajednički interes svih. Zato nameravam da sarađujem sa svima", najavio je Kermabo.

Konstatujući da postoji mogućnost da se misija EU suoči sa incidentima i provokacijama, Kermabo je rekao:

"Nisam naivan, znam da situacija može biti teška, ali treba objasniti šta je ova misija i šta je njena svrha, razgovarati sa svima".

"Poznajem srpske lidere sa severa Kosova, sreo sam se sa njima mnogo puta, kao i sa predsednicima opština Zvečan, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica", napomenuo je Kermabo.

"Nameravam da i dalje sarađujem sa njima, da objasnim da smo tu da bi im pružili podršku, čuli šta ih najviše brine, kako bi im pomogli da nastave da žive u miru na Kosovu", zaključio je Kermabo.

Lavrov: Zadatak misije EU - gorka ironija

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je danas da je odluka EU da bez odluke Saveta bezbednosti UN pošalje na Kosovo misiju koja bi trebalo da obezbedi vladavinu prava, "gorka ironija".

"EU jednostrano, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, šalje na Kosovo misiju koja treba da obezbedi vladavinu prava. To je gorka ironija", rekao je Lavrov.

"Nama govore da je Rezolucija 1244 osnova za slanje misije i jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. To je neistina. Rezolucija 1244 govori o prelaznom periodu, a taj period treba da traje dok strane ne dostignu konačno političko rešenje", rekao je šef ruske diplomatije.

Ren: Novi instrumenti pomoći

Oli Ren izjavio je juče da su naredni koraci EU pružanje finansijske pomoći Kosovu kao deo procesa ukupne stabilizacije.

Evropska unija razmatra pravni osnov za regulisanje finansijske pomoći. Osim već postojeće, koja se pruža kosovskim institucijama i UNMIK-u, razmatraju se i novi instrumenti pomoći, rekao je komesar za proširenje na konferenciji za novinare u Evropskom parlamentu. Evropski komesar je dodao da postoji stalni dijalog o instrumentima za finansijsku pomoć i praćenje reformi na Kosovu.

Ren je ponovio da je razmeštanje misije EU na Kosovu zasnovano na Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija.

Riker: Odlična saradnja UN i EU

Šef UNMIK-a Joahim Riker je posle razgovora sa Havijerom Solanom izrazio zadovoljstvo saradnjom predstavnika UN i EU na Kosovu.

"Ujedinjene nacije i Evropska unija imaju odličnu saradnju na Kosovu. Verujem da će tako ostati i u budućnosti", rekao je sinoć Riker. Kako se navodi u saopštenju UNMIK-a, sastanku sa visokim predstavnikom Evropske unije prisustvovao je i šef Kfora, general-potpukovnik Gzavije de Marnak.

"Kao što je generalni sekretar UN (Ki Mun Ban) ranije rekao, najnoviji razvoj događaja verovatno će imati operativne posledice za UNMIK. Očekujem da će Njujork uskoro obezbediti detaljne instrukcije o tome kako UNMIK treba da radi zajedno sa misijom EU", rekao je Riker.

On je dodao da će "do novih instrukcija iz Njujorka UNMIK nastaviti da posmatra Rezoluciju 1244 kao pravni okvir za svoj mandat".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: