"Stabilizovati tržište pšenice"

Vlada Srbije preduzeće mere kako bi se tržište pšenice stabilizovalo i smanjile tenzije, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2008.

17:45

Default images

Na Novosadskoj produktnoj berzi cena hlebnog zrna dostigla je rekordnu cenu od preko 23 dinara za kilogram. Stručnjaci kažu da je ta cena posledica ne samo slabe setve i malih domaćih zaliha, već i visoke cene pšenice na svetskom tržištu, koja iznosi od 470 do 480 dolara za tonu.

Vlada Srbije najavila je da će preduzeti mere kako bi se tržište pšenice stabilizovalo. Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danilo Golubović izjavio je za B92 da su za smirivanje tržišta pšenice u opticaju tri varijante.

"Prvi da se izvrši konačna analiza koja je količina brašna izašla na tržište i koje su zalihe pšenice ostale u zemlji i da se proveri da li postoji monopolski položaj, ono da se neko ima veće količine pšenice i da je to uzrok veće cene pšenice u Srbiji u odnosu na region. Drugi scenario, u slučaju nedovoljne količine pšenice je da direkcija za robne rezerve reaguje iz svojih rezervi i da na taj način stabilizuje tržište. Treći je, ako se sa rezervama ne uspe, da se određeni kontingent pšenice uveze", kazao je Golubović.

Zbog slabog roda pšenice Srbija će ove godine morati da izdvoji stotine miliona evra za uvoz hlebnog žita.

Upravnik Odeljenja za strna žita pri novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo akademik Srbislav Denčić kaže da ga visoka cena hlebnog zrna ne čudi i da je takvo stanje posledica činjenice da je poslednjih godina mnogo pšenice pojedeno, a rezerve hlebnog žita nisu obnavljane.

"Današnja cena na novosadskoj berzi je 23 dinara po kilogramu i nikada nije bila tolika. Ona će fluktuisati gore-dole, ali neće pasti jer jednostavno nema uslova za njeno obaranje. Kod nas je zasejana istorijski najniža površina pod pšenicom od kada Srbija postoji. Radi se o 462 hiljade hektara, a znamo da je Srbija nekada imala i milion hektara. Da bi mi od te pšenice dobili neki rod koji bi zadovoljio naše potrebe morali bi postići super visok nacionalni prosek, oko četiri i preko četiri tone. To se u Srbiji nikad nije desilo", rekao je Denčić.

Podsećamo da je cena pšenice, bez PDV, u istom periodu prošle godine iznosila 11,20 dinara za kilogram.

Danas je hlebno žito u Srbiji skuplje od pšenice u Francuskoj, a cena pšenice svakako će uticati i na povećanje cene hleba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: