U CETVRTAK SASTANAK DOS O KRIZI U FEDERACIJI

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2001.

21:37

Default images
U sredu su nove vesti o krizi savezne vlade bile da je iz Socijalisticke narodne partije saopsteno da bi u ovoj stranci bili veoma zadovoljni kada u novoj saveznoj vladi ne bi bio potpredsednik u ostavci Miroljub Labus, dok vecina u DOS-u stoji iza Labusa. Predsednik Jugoslavije, Vojislav Kostunica izjavio je da rasplet krize zahteva nove izbore u Jugoslaviji, ali i u Srbiji. Za cetvrtak uvece zakazano je Predsednistvo DOS-a, na kome ce se raspravljati o odnosima u federaciji i o formiranju nove savezne vlade, dok je za petak najavljen sastanak DOS – Koalicija za Jugoslaviju, javlja B92.

Odluke na sastanku lidera DOS-a zavisice u velikoj meri od ponasanja poslanika SNP-a na sednici Veca gradjana savezne skupstine u cetvrtak. Naime, sednica je zakazana na zahtev srpskih opozicionih partija koje su predlozile da se usvoji Deklaracija o zastiti ustavnog poretka Jugoslavije. Predsednik Vlade Srbije, Zoran Djindjic, izjavio je da dogovor o formiranju nove savezne vlade zavisi upravo od toga kako ce glasati poslanici SNP-a na sednici Veca gradjana i objasnio: “Ako bi savezna skupstina glasovima nasih koalicionih partnera izglasala ponudjenu rezoluciju kojom se odbija saradnja sa medjunarodnim organizacijama i cak osudjuje Vlada Srbije zbog toga sto tu saradnju sprovodi – to znaci da time nema ni savezne vlade i plasim se da time nema ni koncepcije savezne drzave. Ova savezna drzava ima svoju sansu samo kao ravnopravni deo medjunarodne zajednice. Svaka odluka koja nas izoluje iz medjunarodne zajednice zapravo bi rusila i koncepciju vlade i koncepciju savezne drzave i time bi na onima koji bi glasali za tu odluku lezala odgovornost za posledice, a sto se DOS-a tice jasna bi bila posledica te odluke - mi ne bismo sa onima koji glasaju za osudu nase politike formirali saveznu vladu. Kolege iz SNP-a treba da budu svesne i tezine te odluke”, zakljucio je Djindjic.

Sef poslanickog kluba DOS-a Cedomir Jovanovic veruje da ce postojeci problemi biti reseni uz napomenu da vecina clanica vladajuce koalicije podrzava Miroljuba Labusa. “Sto se tice uvodjenja nekih novih ministarstava, mislim da je to neprihvatljivo i da za tim ne postoje razlozi. Pristajemo na paritet, iako nikad nije bilo preglasavanja u toj Vladi, Mi smatramo da Labus treba da kontrolise finansije u saveznoj administraciji.Ne pada nam, bar demokratskoj stranci, na pamet, da dopustimo da novcem gradjana Srbije, raspolaze opozicija Crne Gore, koja je pri tom u tome bila vise nego neuspesna u prethodnih deset godina, kroz vladu Radoja Kontica i vladu Momira Bulatovica. Mi smatramo da u tome nema nikakvog prakticnog interesa za koaliciju koja je takav zahtev iznela. Mislim da ce se ohladiti usijane glave u naredna tri meseca, koliko formalno, Vlada u ostavci ima mandat”, rekao je Jovanovic, prenosi B92.

Predsednik Veca gradjana Dragoljub Micunovic je govoreci na JU INFO kanalu rekao da je fakticki znacaj sednice ovog skupstinskog veca samo to da bi se videlo kako ce poslanici Socijalisticke narodne partije glasati o predlozenoj deklaraciji: “Sama deklaracija nema pravno dejstvo, a osim toga ona ulazi, onako kako je data, u neke stvari koje nisu u ingerenciji skupstine, ali pravo poslanika je da predlazu sta hoce i da se o tome raspravlja. Glasanje ce pokazati da li postoji neophodna skupstinska vecina da bi izabrala vladu ili ne postoji”, rekao je Micunovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: