Del Ponteova: Odlazim razočarana

Karla Del Ponte izjavila da odlazi razočarana što Ratko Mladić i Radovan Karadžić nisu uhapšeni.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2007.

17:42

Default images

Glavna tužiteljka Haškog tribunala je, na oproštajnoj konferenciji za novinare, rekla da je to "velika mrlja u radu Tribunala". Sud zato ne sme biti zatvoren dok njih dvojica ne budu uhapšena, rekla je Del Ponteova, kao i da je to bio i njen poslednji zahtev upućen Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Del Ponteva je izjavila da je razočarana činjenicom da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić i dalje u bekstvu, ali da se nada da je samo pitanje vremena kada će se i oni naći u Hagu.

Prema njenim rečima, oni imaju svoje mreže pomagača, ali ih ne štite institucije. I ovom prilikom je pozvala EU da ne potpisuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom dok Mladić ne bude u Hagu.

"Moje iskustvo je takvo da bez pritiska Beograd ne radi. Zato mi je taj pritisak naročito potreban sada da bi Mladić bio izručen Hagu", rekla je Del Ponteova.

Odlazeći iz Tribunala predložila je da u budućim suđenjima za ratne zločine žrtve poštede obaveze da se pojavljuju u sudnici i da se umesto toga uvaže njihova pismena svedočanstva.

Takođe se oštro usprotivila praksi Tribunala da optužene za ratne zločine privremeno pušta na slobodu.

U oproštajnom obraćanju novinarima u Hagu, Del Ponteova je demantovala i optužbe svog bivšeg saradnika Džefrija Najsa, kako nije bila dobar lider i da je upropastila Tužilastvo.

"Džefri Najs je imao problema sa mnogim svojim saradnicima. Govorila sam mu da nema baš mnogo ljudi koji čekaju u redu da rade s njim. Mnoge članove njegovog tima morali smo da zamenimo. To je bio njegov lični problem. Ja sam mu govorila da, ako ne može da radi timski i ako ne prihvata ženu za šefa, treba da dâ ostavku. On to nije naučio i ja sam odlučila da, posle smrti Miloševića on više ne treba da bude član našeg tima", rekla je Del Ponteova.

Ona karijeru nastavlja kao ambasador Švajcarske u Argentini, a na mesto glavnog tužioca zameniće je Belgijanac Serž Bramerc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: