KOSTUNICA: SRJ NE BI TREBALO DA IZRUCI MILOSEVICA

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2001.

17:42

Default images
Predsednik SRJ Vojislav Kostunica izjavio je na konferenciji za stampu da izrucenje bivseg predsednika Slobodana Milosevica Haskom tribunalu za sada "nije tema" i da o saradnji Jugoslavije sa Tribunalom valja razmisljati tek nakon istraga i protiv drugih odgovornih, medju koje je ubrojao i NATO. Kostunica je na konferenciji za novinare rekao da ne postoji nikakva direktna veza izmedju donatorske konferencije o Jugoslaviji i eventualnog izrucenja Slobodana Milosevica Haskom tribunalu. Kostunica je dodao i da je u dogadjajima oko privodjenja Milosevica Vojska Jugoslavije "apsolutno radila po zakonu".

Jugoslovenski predsednik izjavio je da izrucenje Milosevica Haskom tribunalu "nije nesto o cemu se u SRJ razmislja". "Razmislja se o politickoj i pravnoj odgovornosti pred nasim vlastima i izlasku pred istraznog sudiju. U ovom trenutku ni o cemu drugom ne razmisljamo. Hag nije u ovom trenutku u nasim mislima", rekao je Kostunica na redovnoj mesecnoj konferenciji za novinare. On je izjavio da je odgovornost Slobodana Milosevica, prevashodno pred sopstevnim narodom, enormna, ali da on u tome ima "saucesnika i na ovom prostoru i u bivsim jugoslovenskim republikama i njihovom rukovodstvu i u medjunarodnoj zajednici".

On je istakao da izmedju americke odluke o pruzanju pomoci nasoj zemlji u iznosu od 50 miliona dolara i hapsenja Slobodana Milosevica "ne postoji nikakva veza", ali da je po nacinu na koji je izvedena akcija privodjenja, pomoc SAD mogla da bude ugrozena. "Dva dana pre isteka americkog roka bilo je ocigledno da ce predsednik SAD Dzordz Bus potpisati ovaj dokument i da se pitanje Slobodana Milosevica ne postavlja", rekao je Kostunica. On je ocenio da se "srecom sve zavrsilo dobro" i da je "preovladao razum". On je dodao da je vazno da je 30. i 31. marta sacuvana drzava, sprecen gradjanski rat i sacuvana Socijalisticka partija Srbije, koja je "nesumnjivo potrebna u nasem politickom zivotu". Kostunica je ocenio i da je kritika Vojske Jugoslavije da je bila "nekooperativna i da je vrsila opstrukciju tipican primer nerazumevanja nadleznosti", kao i da se "zaboravlja da VJ nije policija i da se zna sta je cija nadleznost". Upitan da li je na samom pocetku pravnog postupka protiv Milosevica doslo do povrede drzavne tajne, Kostunica je odgovorio da prema onome sto se sada zna i prema dosadasnjim izjavama, do toga nije doslo. "Ima drugih stvari koje mogu biti sporne, a to su krivicna prijava i njeno datiranje", rekao je Kostunica, dodavsi da "postoji mogucnost da se nadje modus da drzavne tajne ne budu obelodanjene". Kostunica je istakao da obraz ima trajniju vrednost od novca, ali i da se "boji da pojedini nasi zvanicnici nisu svesni drugacijeg odnosa SRJ i medjunarodnih cinilaca", javlja Fonet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: