Ahtisari: Nema vraćanja unazad

Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari izjavio je da Savet bezbednosti nema razloga da odbaci njegov plan.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 13.03.2007.

16:25

Default images

Ahtisari je u intervjuu Rojtersu naveo i da incijativa za dodatne pregovore znači pokušaj odlaganja procesa. Međutim, predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mihail Kaminjin izjavio je da se Rusija zalaže za nastavak konsultacija.

Predstavnik ruskog ministarstva izjavio je da Rusija smatra da je odluka Ahtisarija da preda Savetu bezbednosti plan preuranjena, kao i da se Rusija zalaže za nastavak konsultacija.

Marti Ahtisari je u intervjuu Rojtersu rekao i da će njegov zamenik Alber Roan ove nedelje predlog o statusu Kosova odneti u Savet bezbednosti, kao i da očekuje da će ta institucija o njegovom planu raspravljati u aprilu.

Ahtisari je rekao i da ne razmišlja o drugoj mogućnosti osim o jedinstvu u Savetu bezbednosti UN. "Čak mi se ponekad čini da neko želi da preinači ono što se dogodilo na pregovorima 1999. godine, na kojima sam i ja učestvovao", kaže on.

"Mislim da ne možete na taj način da vratite točak istorije i da nije reč o tome šta se meni dopada, moje je da budem realan. Istoriju nije moguće ignorisati i ako želite da se postigne održiv sporazum, teško mi je da zamislim da postoji bolji plan od ovog koji je trenutno pred nama", kaže Ahtisari.

Na poslednjim razgovorima o statusu Kosova, osim što je proglašen kraj, pojavio se i zahtev Beograda da pregovore treba nastaviti. Ahtisari smatra da oni koji traže dodatne razgovore jednostavno pokušavaju da odlože proces.

"Tražiti dodatno vreme za rešavanje ovih pitanja prosto predstavlja traženje da se ceo proces odloži. Nema racionalnog opravdanja za dalje pregovore", kaže on.

"Ukoliko ljudi znaju šta predstoji i ako do toga dođe u razumnim vremenskim okvirima, onda i možemo da preživimo, ali ako bude odlaganja samo radi odlaganja, moram da priznam da ne vidim razlog za otezanje", naveo je Ahtisari.

EU: I dalje podržavamo Ahtisarija

Evropska unija i dalje podržava odluku specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija da predlog za rešenje statusa Kosova podnese Savetu bezbednosti UN, iako je Moskva takvu odluku danas ocenila preuranjenom.

Portparolka kabineta visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, Meri Brezijer, kazala je Beti da EU podržava Ahtisarijev zaključak da Beograd i Priština nisu uspeli da postignu saglasnost oko Ahtisarijevog predloga.

Ona je ukazala i na izjavu Solanine portparolke Kristine Galjak, koja je navela da EU žali zbog toga što Beograd i Priština nisu postigli dogovor o Ahtisarijevom predlogu ali da podržava stav specijalnog izaslanika UN.

Beti je takođe rečeno da je EU "primila na znanje stav Moskve", ali da se stav EU nije promenio.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da se Rusija zalaže za nastavak konsultacija i ocenilo preuranjenom odluku
Ahtisarija da plan budućeg statusa Kosova preda Savetu bezbednosti UN.

Primakov: Kosovo se ne sme posmatrati kao jedinstven slučaj

Predsednik Privredne komore Ruske Federacije Jevgenij Primakov izjavio je večeras u Beogradu da se ne smeju donositi ishitrena rešanja za budući status Kosova i Metohije jer bi to imalo veoma opasne posledice u svetu.

Primakov je u razgovoru sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom naglasio da se Kosovo ne sme posmatrati kao jedinstven slučaj i da je zato neophodno strpljivo tražiti rešenje za budući status pokrajine.

Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Srbije, Koštunica je u razgovoru sa Primakovim ocenio da predlog specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija ne ispunjava uslove da bude razmatran pred Savetom bezbednosti jer predstavlja flagrantno kršenje Povelje UN.

On je dodao da se Ahtisarijevim predlogom krši princip očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta država i da Srbija ne sme i
ne može biti izuzetak od opšte važećih pravila na kojima počiva svetski poredak.

Koštunica je na sastanku istakao da Srbija veoma ceni dosledan i principijelan stav Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina da se moraju poštovati univerzalni principi i da rešenje za budući status Kosova i Metohije mora da bude prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu.

"Predlog Ahtisarija nije zasnovan na kompromisu i ne proističe iz razgovora koji su vođeni, već zastupa samo interese Albanaca", kazao je Koštunica.

Jevgenij Primakov, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Ruske federacije, naglasio je da ima isti stav kao i premijer Koštunica i istakao da je uveren u ispravnost politike koju vodi Srbija u vezi Kosova i Metohije.

Razmimoilaženja

Direktor nemačkog Instituta za međunarodne odnose i bezbednost Dušan Reljić ocenjuje za B92 da bi Ahtisari bio loš diplomata, ukoliko bi za sopstveni predlog rekao da ne očekuje da će biti usvojen u Savetu bezbednosti.

"On mora da pravi reklamu za to što je uradio, on mora samog sebe da pohvali i zbog toga i kaže da očekuje da neće biti problema", navodi on.

"Mislim, međutim, da su signali koji stižu iz Moskve i Vašingtona takvi da je jasno da postoje problemi, da postoji veliko razmimoilaženje u razmišljanju i već su počele međusobne optužbe ko je kriv za takvu situaciju", navodi reljić.

"U današnjem Vašington postu bivši američki ministar inostranih poslova Ričard Holbruk je optužio Rusiju da će biti kriva za novi rat na Kosovu ukoliko ne prihvati ovaj sadašnji Ahtisarijev predlog", podseća on.

Dok neki analitičari, poput Dušana Reljića, smatraju da je nastavak pregovora moguć ako ne bude bilo jedinstva u Savetu bezbednosti, Milan Nikolić iz Centra za proučavanje alternativa ocenjuje da ta inicijativa predstavlja bacanje prašine u oči.

"Ja mislim da, nažalost, ova naša politička elita nema, 'ajde da budem sada sasvim brutalan i prost, nema ni dovoljno muda ni dovoljno pameti", kaže on.

"Prosto, radi se o tome da izgleda nekome više odgovara da se na kraju posle svega što se desilo kažu: 'E, pa, eto oduzeli nam, niste valjda hteli da idemo u rat za Kosovo' i mi ćemo svi reći: 'Naravno da nismo hteli da idemo u rat'. Ali, ja ću biti jedan od onih koji će reći: 'Pa, znate šta, mogli ste nešto i da dobijete za to'", navodi Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: