FILA: U PITANJU SAMO ZLOUPOTREBA POLOZAJA

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.04.2001.

21:21

Default images
Advokat Toma Fila, branilac Slobodana Milosevica, izjavio je da je, bez obzira na to sto se u javnosti njegovom branjeniku pripisuju brojna krivicna dela, "definitivno" u pitanju jedino zloupotreba sluzbenog polozaja, javlja Fonet. On je na konferenciji za novinare objasnio da se radi o podstrekavanju bivsih rezimskih funkcionera, Mihalja Kertesa, Jovana Zebica i Nikole Sainovica da novac od carine ne usmeravaju u savezni budzet nego prema Milosevicevim nalozima. Taj novac je, prema krivicnoj prijavi, rekao je Fila, trosen na razlicite nacine: jedan deo za licne potrebe "radnih ljudi, za stanove i kupovinu camaca", pri cemu je pomenuo Radomira Markovica.

Milosevicev branilac najavio je za utorak saslusanje Mihalja Kertesa, a zatim i drugih svedoka, kao i osumnjicenih. Fila je dodao da je i sam Milosevic napisao zalbu koja najvise govori o celoj prici. Upitan sta je on kao advokat naveo u zalbi na pritvor Milosevica, Fila je rekao da je zatrazio njegovo pustanje s obzirom da je "smesno govoriti da ce Milosevic pobeci, kad nema gde s obzirom da ga juri Hag". Drugo, istakao je Fila, kako bi pobegao ako je u rezidenciji koja je okruzena policijom i vojskom i konacno zasto bi bezao kad je "jedino sto ga interesuje da ne bude izrucen Hagu". Fila je rekao i da ne ocekuje da ce Milosevica, nakon ulozene zalbe, pustiti iz pritvora. On je dodao da je Milosevic zadovoljan hranom u zatvoru i da odbija hranu od kuce, kao i da boravi u celiji u novom delu centralnog zatvora, koji zovu "Hilton".

Milosevicev advokat je ocenio da postoji veca sansa da njegov klijent i grupa ljudi koja je bila s njim budu optuzeni za pripremanje oruzane pobune, nego za vec podignutu optuzbu. Fila je naveo da ce, ukoliko bude optuzen, Milosevic za to delo biti kaznjen do 15 godina zatvora. “Postavlja se pitanje da li je to oruzje, koje je nadjeno u rezidenciji, bilo dovojno da se izvrsi oruzani udar", rekao je Fila i dodao da Milosevic nije znao za to oruzje. “Zasto mislite da bi on morao da zna za sve sto se nalazi po dvoristu? Bilo je u dvoristu, ali zasto on mora znati cije je? Da li mislite da Milosevic zna sta ima gardista koji stoji ispred njega? Moze se raspravljati o tome sta je nadjeno unutar rezidencije i cije je to. Ako su to bile puske koje su pripadale Vojsci, Pavkovic mora da donese inventarnu listu, pa da vidimo da li su topovi bili Milosevicevi ili Pavkovicevi”, rekao je Fila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: