HAG OCEKUJE STO BRZU MOGUCU ESKTRADICIJU

Izvor: B92

Subota, 31.03.2001.

15:31

Default images
Nakon sto su se nocasnje vesti o hapsenju Slobodana Milosevica pokazale preuranjenim, u tuzilastvu Haskog tribunala se uzdrzavaju od bilo kakvih zvanicnih reakcija na dramaticni razvoj u Beogradu. "Pratimo razvoj, cekamo rasplet i nemamo sta da dodamo onome sto smo vec izjavili", kaze predstavnica za stampu tuzilastva, Florans Artman. Kako prenosi agencija Sense, neposredno nakon ponoci izmedju petka i subote, kada su iz zvanicnih srpskih izvora stigle prve potvrde da je Slobodan Milosevic lisen slobode, Artman nam je izjavila da glavni tuzilac, Karla del Ponte "ocekuje od jugoslovenskih vlasti da sto je moguce pre predaju Milosevica Tribunalu”. Izrazavajuci sumnju da su u Beogradu spremni za sudski proces bivsem predsedniku SRJ i Srbije, Artman je dodala da je hasko tuzilastvo spremno za sudjenje Milosevicu po "kosovskoj optuznici", najavljujuci da se privodi kraju istraga o njegovoj odgovornosti za zlocine pocinjene izmedju 1991. i 1995. u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, tako da se uskoro moze ocekivati nova optuznica.

Dramaticni i neizvesni razvoj dogadjaja u Beogradu u prilicnoj meri potvrdjuje ocenu glavnog tuzioca Karle del Ponte koja je u decembru prosle godine primetila da "Jugoslavija nije, i nece jos dugo biti, u stanju da priredi posteno sudjenje Slobodanu Milosevicu." Jer, ako je pokusaj njegovog hapsenja doveo do takve drame i polarizacije, vrlo je verovatno da bi se eventualno beogradsko sudjenje Milosevicu odvijalo pod zestokim pritiskom i u eksplozivnoj atmosferi koja ne bi doprinela regularnosti pravnog postupka. Sadasnja drama, ujedno, smanjuje sanse da neke od rasprava na sudjenju Slobodanu Milosevicu Haski tribunal odrzi u Beogradu, na sta je tuzilastvo, cini se, bilo spremno da pristane kako bi se srpska javnost uverila u nezavisnost i nepristrasnost Tribunala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: