COVIC U KOSOVSKOJ MITROVICI

Izvor: B92

Utorak, 20.02.2001.

18:20

Default images
Potpredsednik Vlade Srbije Nebojsa Covic rekao je u utorak nakon zavrsenog sastanka s politickim predstavnicima Srba u severnom Kosovu da je multietnicko Kosovo moguce, ali da ga UNMIK moze ostvariti jedino uz blisku saradnju s vlastima u Beogradu. Kako javlja dopisnik Radija B92, nakon razgovora sa 8 povredjenih Srba, delegacija iz Beograda odrzala je 3-casovan sastanak s politickim predstavnicima Srba sa severnog Kosova. Covic je najavom aktivnog ukljucenja Beograda u resavanje problema na Kosovu odgovorio na svakodnevne zahteve koje su Srbi iz Mitrovice na mitinzima upucivali vlastima. "Strategija zvanicnog Beograda zasnivace se na uspostavljanju bezbednosti i slobode kretanja na celom Kosovu, tesnjoj sardanji sa Unmikom i Kforom, najavio je Covic. "Uz pomoc Kfora moramo obezbediti potpunu sigurnost za Srbe na ovom prostoru. To je nas prvi zadatak. Nema price o povratku ili bilo cemu drugom ako ne dodjemo do potpune bezbednosti i slobode kretanja na ovom prostoru", rekao je Covic. Predsednik SNV za severno Kosovo Vuko Antonijevic izjavio je da se Covic, u ime srpskih vlasti, ponudio da bude posrednik u pregovorima Srba iz Kosovske Mitrovice i Kfora. "Posle juna '99, Vlada iz Beograda je konacno pokazala interesovanje za probleme kosovskih Srba", izjavio je Antonijevic.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici, dr Milan Ivanovic je, ocenjujuci posetu visokih predstavnika Srbije i Jugoslavije kao izuzetno korisnu, izjavio da Srbi "od drzave ocekuju da se za njih na Kosovu bori onoliko koliko se oni ovde bore za nju". "Dobili smo podrsku za nase stavove i odluku da ne dozvolimo prosirenje zone bezbednosti u severni deo Mitrovice, ukazali na potrebu brzeg povratka prognanih Srba i jacanje ekonomije kao preduslova da se sve to i ostvari", rekao je Ivanovic.

Covic, Samardzic i Nedeljkovic uputili su se potom u americki kamp "Bondstil" kako bi obisli Srbe povredjene u toj tragediji. Delegacija je povela sa sobom ekipu RTS, odbivsi da izadje u susret zahtevima novinara nezavisnih i stranih medija, javlja B92.

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojsa Covic izjavio je u americkoj bazi "Bondstil" kod Urosevca, prilikom posete povredjenima, da "medjunarodne trupe moraju da urade vise za zastitu srpske manjine". "Jasno smo stavili do znanja da nismo zadovoljni stanjem bezbednosti na Kosovu", izjavio je Covic nakon sastanka s komandantom KFOR Karlom Kabidjozuom. Covic je dodao da "posebno akcijama KFOR, ali i zajednickim radom, mora da se ucini vise za zastitu Srba na Kosovu", isticuci da su se "dve strane dogovorile da saradjuju na poboljsanju situacije". "Videli smo da su povredjeni dobro zbrinuti i da im se pruza sva neophodna medicinska pomoc", rekao je on. Prema njegovim recima, jedna zena koja je zbrinuta u "Bondstilu" je u kriticnom stanju, javlja Srna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: