"Pregovori bez šanse za uspeh"

Poslednju rundu tehničkih pregovora Beograda i Prištine obeležila nezvanična najava da bi Marti Ahtisari mogao ozvaničiti i kraj.

Izvor: B92

Subota, 16.09.2006.

10:32

Default images

Agencija Rojters je navela da bi Ahtisari u ponedeljak članovima Kontakt-grupe trebalo da kaže da su sve mogućnosti iscrpljene oko tehničkih pregovora, kao i da su pregovori u nekoj vrsti ćorsokaka. Njegov zamenik Alber Roan je rekao da vođenje pregovora na ovakav način nema šanse za uspeh.

"Blizu smo trenutka kada ćemo morati da kažemo da se pregovara predugo a da se situacija ne poboljšava. Jednostavno, u pitanju je samo politička odluka obe strane da li žele da se slože sa nečim ili ne. Možemo da pričamo još deset godina i ništa se neće promeniti. Imamo savet Kontakt-grupe da do rešenja dođemo do kraja godine i to je raspored kojeg se držimo", kaže Roan.

Svoj stav Roan je dodatno objasnio u izjavi agenciji APA u kojoj je naveo da se od februara albanska strana pomerila za deset milja, dok je srpska strana zatvorena. On je naveo i da će UN naći rešenje za Kosovo do kraja godine kao i da će to biti veliko olakšanje za Srbiju.

Međutim, beogradski tim smatra da je napretka ipak bilo: "Imamo različito viđenje kada je u pitanju suština problema i zato nudimo različite predloge kada je u pitanju decentralizacija, ali možda možemo da napravimo neki napredak u budućnosti", kaže koordinator tima Slobodan Samardžić.

S druge strane, član prištinskog tima Bljerim Šalja slaže se da su pregovori o tehničkim pitanjima završeni: "Jasno je da je dnevni red iscrpljen bez ikakve spremnosti Beograda na pronalaženje rešenja i vreme je da se razgovara o statusu Kosova".

Sami pregovori koji su bili posvećeni srpskim opštinama na Kosovu i njihovim granicama završeni su kao i svaki put do sada bez velikih pomaka. Alber Roan objašnjava da je reč o malom napretku: "Jedini novi element je da je srpska delegacija odustali od formiranja opštine Gazimestan dok je kosovska delegacija potvrdila obećanje da će ponuditi pet novih opština i proširiti dve opštine: Gračanicu i Novo Brdo". Što se tiče Kosovske Mitrovice, ponude dve strane su nepromenjene, pa tako ni stavovi nisu približeni. Albanci nude jedan grad sa dve opštine, dok Srbi traže pripajanje Zvečana severnoj Mitrovici.

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana je rekao da EU želi da se pitanje statusa Kosova reši, ali i da se postigne stabilizacija Srbije. "Mi želimo da budemo deo rešenja, a ne problema. Nije naš način da rešavamo jedan problem, a da stvorimo drugi", rekao je odgovarajući na pitanje oko špekulacija vezanih za odlaganje rešavanja statusa Kosova do mogućeg održavanja izbora u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: