Roan: Nema dogovora

Način na koji su do sada vođeni pregovori Beograda i Prištine ne može dovesti do uspeha, kaže Alber Roan.

Izvor: B92, Beta

Petak, 15.09.2006.

15:53

Default images

Ovu rundu pregovora Beograda i Prištine svakako je obeležila nezvanična najava da bi glavni pregovarač Marti Ahtisari u ponedeljak članovima Kontakt-grupe trebalo da kaže da su sve mogućnosti iscrpljene oko tehničkih pregovora, kao i da su pregovori u nekoj vrsti ćorsokaka.

Zamenik Ahtisarija, Alber Roan, rekao je da vođenje pregovora na ovakav način nema šanse za uspeh: "Blizu smo trenutka kada ćemo morati da kažemo da se pregovara predugo a da se situacija ne poboljšava. Jednostavno, u pitanju je samo politička odluka obe strane da li žele da se slože sa nečim ili ne. Možemo da pričamo još 10 godina i ništa se neće promeniti. Imamo savet Kontakt-grupe da do rešenja dodjemo do kraja godine i to je raspored kojeg se držimo".

Svoj stav Roan je dodatno objasnio u izjavi agenciji APA gde je naveo da se od februara albanska strana pomerila za deset milja, dok je srpska strana zatvorena. On je naveo i da će UN naći rešenje za Kosovo do kraja godine kao i da će to biti veliko olakšanje za Srbiju. Međutim, Beogradski tim smatra da je napretka ipak bilo: "Imamo različito viđenje kada je u pitanju suština problema i zato nudimo različite predloge kada je u pitanju decentralizacija, ali možda možemo da napravimo neki napredak u budućnosti", kaže koordinator tima Slobodan Samardžić.

S druge strane, član prištinskog tima Bljerim Šalja slaže se da su pregovori o tehničkim pitanjima završeni: "Jasno je da je dnevni red iscrpljen bez ikakve spremnosti Beograda na pronalaženje rešenja i vreme je da se razgovara o statusu Kosova".

Sami pregovori koji su bili posvećeni srpskim opštinama na Kosovu i njihovim granicama završeni su kao i svaki put do sada bez velikih pomaka. Alber Roan objašnjava da je reč o malom napretku: "Jedini novi element je da je srpska delegacija odustali od formiranja opštine Gazimestan dok je kosovska delegacija potvrdila obećanje da će ponuditi pet novih opština i proširiti dve opštine: Gračanicu i Novo Brdo".

Što se Kosovske Mitrovice tiće, ponude dve strane su nepromenjene, pa tako ni stavovi nisu približeni. Albanci nude jedan grad sa dve opštine, dok Srbi traže pripajanje Zvečana severnoj Mitrovici.

Beograd i Priština različito o današnjoj rundi u Beču

Koordinator pregovaračkog tima Beograda Slobodan Samardžić smatra da je bilo napretka u današnjoj rundi pregovora u Beču o budućem statusu Kosova, dok je šef prištinske delegacije Ljutfi Haziri optužio Beograd za neuspeh tih razgovora.

"Neophodno je dalje razgovarati o daljim garancijama za srpsku zajednicu na Kosovu... Imamo različite perspektive... ali možda možemo da napravimo neki napredak u budućnosti", izjavio je Samardžić na konferenciji za novinare posle današnje runde pregovora u Beču.

Optužujući Beograd za neuspeh današnjih pregovora, Haziri je rekao da je srpski pregovarački tim ceo dan insistirao na razgovorima o povratničkim opštinama koje, kako je rekao, ne postoje ni u evropskim standardima. "Za nas su neprihvatljivi koridori i veze među predloženim opštinama jer to ne pomaže Srbima na Kosovu. Oni mogu slobodno da se kreću i moći će da samostalno upravljaju preko lokalnih organa", rekao je Haziri.

Mitinzi podrške

Pod sloganom "Ostajemo i opstajemo ovde" u nekoliko mesta na Kosovu i Metohiji održan je skup podrške beogradskom pregovaračkom timu da istraje u zahtevima da Kosovo posle pregovora o budućem statusu ostane deo Srbije.

Mitinzi u organizaciji Koordinacionog centra počeli su u 12. 44, kao simbolična podrška Rezoluciji Saveta bezbednosti pod istim brojem, kojom je Kosovo definisano kao deo Srbije.

Čeku u Vašingtonu

Premijer Kosova Agim Čeku razgovarao je tokom boravka u SAD s američkim državnim podsekretarom Nikolasom Bernsom.

Čeku je, kako je saopšteno, rekao da je "onim što su postigle i što postižu kosovske institucije, onemogućen svaki izgovor za odlaganje rešavanja statusa Kosova". "Nezavisno i suvereno Kosovo je hitna potreba vremena. Tu činjenicu treba prihvatiti što pre to bolje. Narod Kosova očekuje završetak procesa statusa tokom ove godine", rekao je Čeku.

On je rekao da projekat demokratskog, multietničkog, funkcionalnog Kosova na kojem je vladavina zakona vodeći imeprativ, nije samo stvar domaćih institucija, već i stvar uverenja i zalaganja kosovskog društva.

Podržavajući proces koji vodi izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari, podsekretar Berns je zatražio od kosovske strane da bude konstruktivnija u razgovorima u Beču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: