Protestno okupljanje u zatvorima

Kako je B92 uspeo da sazna u zatvoreničkim krugovima u KPZ Zabela, u Požarevcu, u tom zatvoru je u toku tihi protest.

Izvor: B92

Sreda, 13.09.2006.

13:40

Default images

Osuđenici sa kojima je B92 stupio u kontakt rekli su da protestom iskazuju nezadovoljstvo navodnim obećanjem direktora Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Dragoljuba Lončarevića i nekog od pomoćnika ministra pravde vezanim za amnestiju pojedinih osuđenih lica.

Kako je jedan osuđenik rekao, tihi protest predstavlja oblik bunta u kom osuđenici povremeno odbijaju obroke, pojedine radne obaveze i druge oblike aktivnosti predviđene načinom izdržavanja kazne.

Ministar pravde Zoran Stojković najavio je da će do kraja ove nedelje Zakon o amnestiji ući u skupštinsku proceduru. On danas nije želeo ni da potvrdi, ni da demantuje informacije o navodnom protestu, rekavši da odbijanje zatvorenika da jedu ne znači i pobunu. "Ministarstvo je pre letnjih odmora ovaj zakon najavilo, mi ne radimo pod pritiskom koji na nas neko vrši, već zato što ova država ima uslova za amnestiju, a svaka amnestija je milost države", rekao je Stojković.

"Ja vam kažem šta je. Ljudi su u inicijativi, oni hoće da pokrenu za amnestiju. Ja kažem da je država bez te njihove želje za amnestiju već uradila Zakon o amnestiji, dat je u proceduru, može se desiti  da već sutra bude na vladi i da ide u skupštinu", kaže Stojković.

Ministar Stojković je rekao da će se ovaj zakon naći pred skupštinskom procedurom najverovatnije do kraja nedelje, ako ne, najkasnije nakon narednog sastanka Vlade.

Kada je reč o zamerkama osuđenih lica da stražari prema njima često koriste prekomernu fizicku silu, Stojković kaže da će Ministarstvo pravde te navode rado proveriti, ali da ne postoje zvanični, ili lekarski podaci o toj vrsti nasilja u zatvoru. "Nije nikakav problem da se to uradi, ali pozivate se na ljude za koje nemamo ni jedan zvaničan podatak ili lekarski, da se to zaista desilo", kaže Stojković.

Podsetimo, juče su se dvojica osuđenika javila redakciji B92 sa tvrdnjama da čuvari maltetiraju zatvorenike i da je dolazilo do premlaćivanja. Druge informacije govorile su da se radi o tuči među zatvorenicima. 

Inače, možete čitati i šta dnevna štampa piše o dešavanjima u zatvorima.

Bez remećenja kućnog reda

Borislav Marić načelnik Odeljenja za nadzor u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde rekao je gostujući u Poligrafu TV B92 da se u zatvoru u Sremskoj Mitrovici okupilo stotinak osuđenika tražeći Zakon o amnestiji ali da nisu remetili kućni red. On je dodao da se u srpskim zatvorima ne dešava ništa neuobičajeno: "Izvesna grupa osuđenika okupila se ispred svojih spavaonica u KPZ-a u Sremskoj Mirtovici i tražila da im se obrati upravnik zavoda i upozna sa inicijativnom za donosenje zaklona o amnestiji. Upravnik se odazvao i razgovor obavljen i u roku od 30 minuta taj njihov tzv. protest se završio".

Marić je rekao da je nact Zakona o amnestiji, koji je bio povod za okupljanje osušenika, pripremljen i dostavljen Vladi Srbije na razmatranje i da bi uskoro trebao da uđe u proceduru. On je objasnio da je predlog Zakona urađen prema italijanskom modelu i da su iz njega izuuzeta sva dela koja se tiču organizovanog kriminala, ratnih zločina, krivičnih dela koja u sebi imaju elemente seksualnog nasilja i zlostavljanja, kao i za osuđenike starije od 70 godina

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: