Mnogo sastanaka o Kosovu

Marti Ahtisari će o Kosovu sutra razgovarati sa zvaničnicima Velike Britanije, a u sredu će učestvovati na sastanku Kontakt grupe.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.06.2006.

12:07

Default images

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova sutra će se sastati s ministarkom spoljnih poslova Margaret Beket i ministrom za evropske poslove Džefrijem Hunom, a u sredu će učestvovati na sastanku Kontakt grupe, koji će takođe biti održan u Londonu. Ahtisari potom putuje u Brisel, gde će biti održan još jedan sastanak Kontakt grupe, rekla je njegova portparolka Hua Đijang.

Prema informacijama Bete, 28. juna u Londonu biće održan sastanak na nivou direktora za Balkan u ministarstvima spoljnih poslova šest članica Kontakt grupe, a 30. juna u Briselu na nivou političkih direktora.

Kontakt grupa, koju čine SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija, od početka je angažovana u procesu utvrđivanja budućeg statusa Kosova. Ona je utvrdila smernice za pregovarački proces, prema kojima rešenje za status ne smeju biti povratak na stanje pre 1999, podela Kosova ili njegovo pripajanje nekoj susednoj državi. Takođe, Kontakt grupa je ocenila da rešenje mora biti prihvatljivo za većinsko stanovništvo na Kosovu, ali i da mora uzeti u obzir interese kosovskih manjina.

U okviru pregovora u Beču do sada je održano šest rundi, na kojima je bilo reči o decentralizaciji, o verskoj i kulturnoj baštini i o ekonomskim pitanjima. Najveći napredak ostvaren je na četvrtoj rundi, kada su predstavnici Beograda i Prištine u određenoj meri približili stavove o uspostavljanju zaštitnih zona oko verskih i kulturnih spomenika.

Marti Ahtisari je najavio da će pokušati da u roku od mesec dana organizuje sastanak srpske i albanske strane na najvišem nivou, odnosno da bi želeo da u Beč dovede predsednike ili premijere Srbije i Kosova. Taj sastanak je, kako saznaje Beta, planiran za drugu polovinu jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: