Labus: Vlada ne odustaje

Ključni uslov da se okončaju pregovori sa MMF-om, jeste da Skupština Srbije usvoji predloženi budžet za iduću godinu.

Izvor: B92

Sreda, 09.11.2005.

08:27

Default images

Kako kažu u Vladi Srbije, Vlada ne odustaje od namere da iduće godine počne isplatu duga penzionerima i to u gotovini, a ne u obveznicama, kako je bilo planirano. Iako je do isteka roka za okončanje pregovora sa MMF-om ostalo samo sedam nedelja, potpredsednik Vlade Miroljub Labus smatra da će sva sporna pitanja biti rešena.

"Ključno da li će Skupština Srbije usvojiti budžet za 2006. godinu. Ako usvoji, nema prepreke da se pregovori završe na pravi način. Sada je pitanje roka izvedeno pitanje jer treba da prođe šest nedelja od kada se usvoji budžet pa do izveštaja misije MMF-a. Tako da možda dođe do pomeranja za nedelju, dve sednice Borda direktora", kaže Labus.

Dinkić sprema iznenađenje

Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da Vlada za sada ne razmišlja o zahtevu za produženje roka u pregovorima sa MMF-om, već će o tome odlučiti posle usvajanja budžeta. On je naveo da je zbog viška u državnoj kasi moguće da se 43 milijarde dinara duga penzionerima isplate u gotovini, ali nije precizirao da li će to biti isplaćeno odjednom ili u naredne tri godine. "Neka to ostane iznenađenje, ja mislim da ću prirediti jedno prijatno iznenađenje za penzionere i za sve skeptike".

Dinkić je najavio da će najveći rast zarada biti u zdravstvu, jer je dobrovoljno otišlo oko sedam hiljada radnika. Pošto je i vojsku napustilo 7.500 zaposlenih, preostali se mogu nadati povećanju plata 24 odsto, kazao je Dinkić. Koliko mogu porasti plate u obrazovanju, znaće se posle 15. novembra, do kada prosvetari treba da se izjasne o dobrovoljnim odlascima.

Ministar: Jeste produženje, ali nije produženje

Ministar za rad Slobodan Lalović priznaje da do Nove godine ne mogu biti ispunjene sve obaveze, ali tvrdi da nema potrebe podnositi zahtev za produženje roka jer je to već dogovoreno. "Ne traži Vlada produženje, nego smo u razgovorima s predstavnicima MMF-a konstatovali da u suštini radimo to što treba uraditi, ali da ne možemo stići da to uradimo u roku, pa smo zajedno ocenili da je realno da krajem januara sve bude na Bordu MMF-a i u tom smislu je produženje, ali nije produženje, nego to", objašnjava ministar.

Ako bude produženja aranžmana, do kraja januara iduće godine ili neki mesec duže, to će biti samo tehničko produženje, bez postavljanja dodatnih uslova, a MMF će i dalje tražiti ispunjenje do sada dogovorenog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: