Pregovori s MMF-om (ne)idu lako

Iz MMF-a poručuju da penzioni sistem treba da se reformiše u dogovorenom obliku.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 26.09.2005.

08:41

Default images

Potpredsednica Međunarodnog monetarnog fonda En Kruger ocenila je da je veoma važno da se izmene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u Srbiji usvoje u obliku koji je bio dogovoren sa MMF-om, saopštila je Narodna banka Srbije. Delegacija MMF-a doći će na pregovore u Srbiju 5. oktobra.

Glavne teme razgovora biće privatizacija u NIS-u, reforma penzionog sistema i budžet za narednu godinu.U razgovorima sa delegacijom iz Srbije u Vašingtonu Kruger je, kako se navodi iz NBS, ukazala da je od poslednjih razgovora do danas ostvaren značajan pozitivni pomak, pre svega na planu privatizacije NIS-a, uključujući i proces privatizacije rafinerija.

"Ocenjeno je i da još postoje značajni izazovi koje treba prevazići, pre svega vezani za tekući platni bilans, smanjivanje inflacije i dalje sprovođenje strukturnih reformi", istakao je guvener NBS-a Radovan Jelasić u Vašingtonu, saopštava NBS.

Jelašić je za početak oktobra najavio dolazak Misije MMF-a u Beograd, kada će početi razgovori o poslednjoj, šestoj reviziji finansijskog aranžmana sa Fondom, čiji bi uspešni završetak, u slučaju pozitivne ocene, u decembru trebalo da potvrdi Bord direktora MMF-a.

Prema oceni Jelašića, za te razgovore biće jako važno i da se pravci ekonomske politike za narednu godinu zasnivaju na nastavku strukturnih reformi, kao i da predlog budžeta za 2006. godinu svojom restriktivnošću doprinese smanjivanju inflacije u narednoj godini, što su, takođe, upozorenja predstavnika MMF-a.

Dinkić: Daće nam pozitivnu ocenu

Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da pregovori s MMF idu mnogo lakše nego što se očekivalo.

Mlađan Dinkić u Vašingtonu, na godišnjoj Skupštini MMF-a i Svetske banke, predvodi delegaciju Srbije koja s Međunarodnim monetarnim fondom pregovara o okončanju trogodišnjeg finansijskog aranžmana. Dinkić očekuje da će revizori MMF-a u oktobru doći u Beograd i dati pozitivnu ocenu za okončanje aranžmana, a uspeh pregovora doneo bi otpis duga prema Pariskom klubi poverilaca za 750 miliona dolara.

Uslovi za uspešno okončanje finansijskog aranžamana su početak privatizacije Naftne industrije Srbije i reforma penzionih zakona, a Dinkić kaže da su ti uslovi u osnovi već ispunjeni. "Ako sve bude u redu, ostalo bi nam samo da u Beogradu pregovaramo o budžetu za 2006. To će biti klasični pregovori i treba ih dovesti do kraja, ali sad sam daleko veći optimista nego pre Vašingtona da smo na korak završetka aranžmana", kaže Dinkić.

"Nema toliko razloga za optimizam"

Ekonomski novinar Milan Ćulibrk misli da nema toliko razloga za optimizam pošto još nije poznat stav MMF-a u vezi s reformom penzionog sistema. MMF je tražio da penzije budu usklađivane jednom, a ne dva puta godišnje, kao što je Vlada Srbije odredila, kaže Ćulibrk.

"Nije nimalo slučajno što se ovog puta iz Vašingtona prećutkuju bilo kakavi stavovi MMF-a u vezi s penzionim zakonom, tim pre što, pretpostavljam, ni predstavnici Vlade koji su bili na pregovorima nisu znali kako će na kraju taj zakon izgledati, jer još nije isključeno da će biti usvojeni neki amandmani radi obezbeđenja podrške poslanika. To je, za sada, izgleda, Vladi preče nego dogovor s MMF-om, a tome će biti raspravljano po usvajanju zakona, kada dođe delegacija MMF-a, u oktobru", kaže on.

Crna Gora bez otvorenih pitanja sa MMF-om

Predstavnici crnogorske izvršne i monetarne vlasti očekuju da će Međunarodni monetarni fond do kraja godine produžiti aranžman sa Crnom Gorom i Srbijom, saopšteno je iz crnogorske vlade.

Ministar finansija Igor Likšić i predsednik Saveta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović, koji prisustvuju Generalnom zasedanju MMF-a i Svetske banke u Vašingtonu, ocenili su da Crna Gora nema otvorenih pitanja sa tom međunarodnom finansijskom organizacijom.

U toku pregovora o budžetu za narednu godinu, koji su počeli sa predstavnicima MMF-a i Svetske banke je, kako se dodaje, istaknuto da niska stopa inflacije, rast bruto-društvenog proizvoda i "opadanje deficita tekućeg računa" doprinose jačanju konkurentnosti Crne Gore.

Svetska banka najavila odobrenje kredita

Narodna banka Srbije saopštila je i da je na sastanku sa predstavnicima Svetske banke Srbija ponovo pohvaljena za sprovedene strukturne reforme i tom prilikom najavljen je i novi kreditni aranžman od 55 miliona dolara.

Kako se navodi u saopštenju, od te sume, koju je Svetska banka spremna da odobri kao podršku srpskom budžetu, 41 milion dolara biće odobren pod izuzetno povoljnim IDA uslovima, što znači sa rokom otplate kredita od 20 godina, počekom od deset godina i uz troškove kredita od samo 0,75 odsto.

Svetska banka je ukazala i na neophodnost da se ubrza povlačenje odobrenih finansijskih sredstava, pošto je od 180 miliona dolara koje je ta banka ranije odobrila po takođe IDA uslovima za različite, pre svega infrastrukturne projekte u Srbiji, do sada povučeno manje od 10 odsto. "Jako je važno da se ispune potrebni uslovi za povlačenje tih sredstava, tim pre što Srbija otplaćuje troškove ovih neiskorištenih sredstva", navodi se u saopštenju NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: