Galjak: Nije hitan referendum

Referendum o budućnosti državne zajednice nije "hitan", već su hitne pripreme za pregovore o sporazumu o pridruživanju sa EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2005.

20:36

Default images

To je razlog zašto visoki predstavnik EU, Havijer Solana dolazi sutra u Beograd. Ovo je izjavila Solanin portparol, Kristina Galjak, koja je istakla da bi referendum bio legitiman, ako je sazvan u skladu s odredbama Ustavne povelje i evropskim standardima, dodavši da se "odlaganje" i ne može tražiti pošto referendum i nije sazvan.

Kristina Galjak je istakla da je sad ključno da se dobro pripreme pregovori o pridruživanju, koji bi mogli početi u oktobru i da je to i glavni cilj Solanih razgovora s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom, sutra uveče, kao i u sredu, s predsednikom SCG Svetozarom Marovićem, crnogorskim premijerom Milom Djukanovićem i drugim zvaničnicima.

Kako je podvukla, "treba ostaviti da se sve događa u svoje vreme" i sve napore i pažnju posvetiti pregovorima o pridruživanju. A, po rečima Kristine Galjak, "eventualni referendum o sudbini državne zajednice SCG može uslediti tek onda kad je to i predviđeno Ustavnom poveljom, a to je na proleće.

Mi smo uvek govorili da je referendum legitiman, ali ne i hitna stvar. A ono što jeste hitno, je da se zaista postavi na prave osnove proces pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, rekla je Galjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: