"Gužva" na granici

Izrael preti napadom na Gazu ako palestinski predsednik ne uspostavi kontrolu nad borcima koji su pojačali raketne napade na izraelske ciljeve

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2005.

09:04

Default images

S druge strane, palestinski predsednik Mahmud Abas obećao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaustavi napade uoči najavljenog povlačenja izraelskih snaga iz pojasa Gaze, ali je i upozorio da bi izraelska invazija na Gazu "sabotirala sve" napore da se postigne primirje, preneo je u nedelju uveče AP.

Izraelski premijer Arijel Šaron rekao je da su sva ograničenja koja su do sada bila na snazi ukinuta i da se hiljade izraelskih vojnika nalaze duž granice pojasa Gaze.

Iznenadno gomilanje trupa na granici palestinskih teritorija najozbiljnije je ugrožavanje primirja, kojim je drastično smanjeno nasilje posle četiri godine palestinsko-izraelskih sukoba. U protekla četiri dana, palestinski borci ispalili su preko stotinu raketa iz ručnih i raketnih bacača na izraelska naselja u oblasti Gaze i nadomak pojasa. Vođe Hamasa saopštile su da su napadi odgovor na izraelsko kršenje primirja, proglašenog 8. februara, ali je jedan od lidera tog pokreta izjavio da je glavni razlog za eskalaciju bio da se pokaže da izraelski doseljenici napuštaju Gazu da bi se sklonili od nasilja, a ne zbog odluke Izraela da se povuče iz te oblasti, prenosi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: