11. jul za dan žalosti

Novi Sad -- Izvršno veće Vojvodine uputilo je inicijativu republičkoj vladi da 11. juli proglasi za dan žalosti u Srbiji.

Izvor: Beta
Podeli

Kako je saopšteno iz pokrajinskog Sekretarijata za informisanje, usvajanjem te inicijative na dostojan način bi se obeležilo stradanje nevinih žrtava u Srebrenici, koje se dogodilo pre deset godina.

U saopštenju se dodaje da je inicijativa usvojena na predlog predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića.

Predlog deklaracije

Prethodno su poslaničke grupe SVM i koalicije Zajedno za Vojvodinu dale svoj predlog deklaracije o Srebrenici.

Predlog je upućen Skupštini i Izvršnom veću Vojvodine, a predlogu su svi građani i organi SCG i Srbije pozvani da se poklone srebreničkim žrtvama. "Pokolj Bošnjaka u Srebrenici nije jedan od ratnih zločina počinjenih na teritoriji SFRJ nego je, po svim saznanjima, najmasovniji ratni zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata, koji u sebi nosi i elemente genocida", navodi se u Predlogu.

U Predlogu deklaracije nadležnim organima SCG i Srbije poručuje se da iz stradanja Srebreničana treba da izvuku trajnu pouku o pogubnim posledicama etnonacionalizma, ratnog huškaštva i slepog, nekritičkog patriotizma. Navodi se da je odgovornost za ratne zločine i genocid pojedinačna, ali se ocenjuje da krivičnu, političku i moralnu odgovornost snose ne samo oni koji su klali, potezali obarač ili naredili ubijanje, nego svi oni koji su naređivali, podstrekavali, odobravali ili skrivali zločin.

"U pripremi, odobravanju ili sakrivanju zločina u Srebrenici aktivno su učestvovali i pojedinci na visokim funkcijama u Srbiji i u državnom aparatu Srbije, stoga samo jasno opredeljenje i osuda zločina i zločinaca koje treba da daju državni organi naše države može da skine odgovornost države Srbije za taj zločin", piše između ostalog u Predlogu deklaracije Saveza vojvođanskih Mađara i Zajedno za Vojvodinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.