Stojiljković: Plus i minus za DSS

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2004.

11:06

Default images

Analitičar Zoran Stojiljković smatra da će se DSS pre prikloniti DS nego SRS.

Govoreći o postizbornim koalicijama, profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da Srpska radikalna stranka traži način da uz što manje otpora, međunarodnih i unutrašnjih, uđe u vlast. "Važno je imati na umu nekoliko stvari. Pre svega važan je izborni rezultat od kog zavisi i postizborna matematika, koja pokazuje šta vam je kao rezultat moguće, da li možete oformiti većinu ili ne. Svaka stranka, pa i ona s malim koalicionim potencijalom i velikim izbornim uticajem, kao što je SRS, ne želi da ostane izvan vlasti. SRS želi da uđe u vlast i procenjuje da bi najmanji otpor, i međunarodni i unutrašnji, bio ulaskom u vlast na lokalnom i regionalnom nivou", kaže on.

"Zato oni sada traže partnera. S druge strane, partneri procenjuju šta dobijaju, a šta gube u svom članstvu, ali i u spoljašnjoj i unutrašnjoj javnosti. Demokratska stranka Srbije je dobar primer za to jer je ona središnja stranka na političkom spektru, stranka koja nije stabilizovala svoje biračko telo. Birači te stranke, s jedne strane, naginju radikalima zbog naglašene nacionalne dimenzije, a s druge strane jedan deo, pogotovo starijeg članstva, naginje ka 'demokratskom bloku' tim pre što su nekada DSS i Demokratska stranka bile jedna stranka. Zbog toga će DSS 'vagati', ali mislim da će se veoma brzo odlučiti za koaliciju s demokratama", kaže Stojiljković.

Stojiljković smatra da bi DSS sakupio više "minusa" kod svog članstva ako bi ušao u koaliciju s radikalima na lokalnom nivou. "DSS bi time poslao poruku javnosti da ne računa na njegov demokratski potencijal i da je nacionalni element preterano razvijen. S druge strane, DSS koja je sada treća stranka, ali s velikim zaostatkom u odnosu na DS i SRS, ne može previše da manevriše i dobija uloge u vlasti. Možda bi više dobili od SRS koja će biti skromna u tom hodu ka vlasti", kaže Stojiljković za B92.

Sa druge strane, radikalski kandidat za gradonačelnika, Aleksandar Vučić, izrazio je nadu da će potencijalni koalicioni partneri njegove stranke prevazići svoj, kako je rekao, stranački ekstremizam: "Hoće li to neko da odbije, i dobar program i dobre ljude zato što je stranački isključiv, zato što je stranački ekstremista što smo videli kod pripadnika DS-a pre dve večeri, gde se ponašaju kao stranački ekstremisti u pravom smislu te reči, gde potcenjuju birače, gde na najgori mogući način ocenjuju sve ljude koji nisu u toj stranci."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: