Američki vojnici u kući Al Sadra

Izvor: SRNA, "Rojters"

Četvrtak, 12.08.2004.

13:18

Default images

Američki vojnici ušli su u kuću radikalnog šiitskog sveštenika Moktada al Sadra u Nadžafu, izjavili su očevici.

Očevici su rekli da su vojnici upali u kuću u centru Nadžafa, nakon borbi s pripadnicima Al Sadrove "Mehdi armije", čije su položaje ranije gađali američki avioni. Veruje se da se Al Sadr, sa nekoliko stotina militanata nalazi u džamiji Imama Alija, udaljenoj oko dva kilometra, koju su u četvrtak tokom dana opkolile američke snage.

Američki marinci su, uz podršku iz vazduha, zauzeli centar Nadžafa, u pokušaju da okončaju borbe s pripadnicima Al Sadrove milicije, ali su tenkove i pešadiju postavili na stotinak metara od džamije Imama Alija, jednog od najvećih svetih mesta šiitskih muslimana.

Zbog napada na Nadžaf, u četvrtak su održani masovni protesti šiita u Bagdadu i Basri, a zaustavljanje američke ofanzive, na čijem su se udaru našla islamska sveta mesta, zatražili su Iran, Egipat, Liban i druge arapske zemlje, kao i Arapska liga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: