Ljajić: Policija traži Hadžićeve veze

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.08.2004.

12:49

Default images

Rasim Ljajić očekuje da će slučaj haškog begunca Gorana Hadžića biti rešen u narednih nekoliko dana.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa haškim tribunalom rekao je u "Kažiprstu" Radija B92 da policija vodi istragu o tome ko je Hadžiću prosledio informaciju o tome da protiv njega postoji zapečaćena optužnica za ratne zločine u Hrvatskoj.

Ljajić je upozorio da će – ukoliko do kraja ove godine ne bude rešila problem odnosa sa sudom u Hagu, zemlja biti pod najvećim pritiskom međunarodne zajednice od promena 2000. godine. "Vrlo je nezahvalno govoriti o nekim rokovima, ali ako ovo pitanje ne rešimo do kraja godine, plašim se da ulazimo u vrlo rizičan period, kada će se, po svoj prilici, pojačavati politički i ekonomski pritisak na SCG. Sasvim je izvesno da ćemo imati vanredne parlamentarne izbore, ne zbog Haga, već zbog opštih političkih prilika u SCG. Izborni ambijent nije povoljan za donošenje teških političkih odluka, a takve su upravo odluke o izručenju. Čitav ovaj proces mogao bi da se oduži do sredine iduće godine i zemlja bi bila ne samo izložena pritiscima, nego i u vrlo nezavidnoj i političkoj i međunarodnoj poziciji", kazao je Ljalić.

Govoreći o slučaju četiri generala, predsednik Saveta za saradnju sa tribunalom rekao je da oni neće moći da izbegnu odlazak u pritvor u Ševeningen. "Ukoliko se izruče general, naš problem sa Tribunalom se ne rešava. Ostaje problem Ratka Mladića i međunarodna zajednica neće odustati od Ratka Mladića, pa makar bili izručeni svih ostali generali za koje Karla del Ponte tvrdi da su u Srbiji. Ako se, pak, Ratko Mladić izruči Tribunalu, onda mi rešavamo naš problem sa Tribunalom. I u tom slučaju generali moraju da budu izručeni Tribunalu, ali onda postoji realna šansa da se oni puste da se brane sa slobode do početka suđenja, ili da se dozvoli da ti slučajevi budu procesuirani pred domaćim sudovima. Ali – uvek postoji ono ‘ali’ – uslov svih uslova je Ratko Mladić", rekao je Ljajić.

On je potvrdio da je u Beogradu krajem prošle nedelje boravio tužilac haškog tribunala, Džefri Najs, rekavši da se radi o redovnim poslovima, i da to nije prvi njegov dolazak u Srbiju.

Zvanični predstavnici sudskih veća i Tužilaštva Haškog tribunala izjavili su danas Beti da nemaju nikakve kontakte sa vlastima u Beogradu u vezi sa hapšenjem i izručivanjem bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Gorana Hadžića. Portparol sudskog dela Tribunala, Kristijan Šartije, rekao je Beti da ne postoje nikakvi pregovori o Hadžiću sa zvaničnim Beogradom.

Kako saznaje B92, američki državni podsekretar za politička pitanja, Mark Grosman, početkom jula, vlastima u Srbiji preneo je poruku međunarodne zajednice, da u roku od dva meseca pokažu napredak u saradnji sa Haškim tribunalom i počnu sa ispunjavanjem obaveza. Beogradu je tada predočeno da bi, ukoliko to ne učine do početka septembra, Srbija mogla da izgubi podršku u međunarodnim finansijskim organizacijama, što bi dovelo do rasta inflacije. Iz istog izvora ukazano nam je na činjenicu da, kako se kraj roka približava, tako jačaju pritisci: najpre izostanak stranih ulaganja, a zatim i nove optužnice, što je već i najavio ministar pravde.

Novinar nedeljnika "Vreme", Miša Brkić, za B92 kaže da se ekonomske posledice nesaradnje sa Haškim tribunalom u Srbiji osećaju još od sredine prošle godine, od kada više nema stranih donacija. Brkić kaže da je julsko zahuktavanje inflacije vrsta pokazne vežbe Srbiji šta bi sve moglo da se dogodi ukoliko ona ne ispunjava međunarodne obaveze: "Ta pokazna vežba već traje nekoliko meseci i ogromna nonšalancija s kojom se vlada Srbije ponaša oko tog problema prosto je zaprepašćujuća. Mi već trpimo ekonomske posledice nesaradnje sa Hagom i bojim se da ćemo u narednih nekoliko meseci trpeti još veće, možda i suočiti sa nekom vrstom finansijske izopštenosti iz međunarodne zajednice. Ono što mi ne bismo smeli da dozvolimo, to je da nastavimo da u pokaznoj vežbi dokazujemo kako smo mi principijelni i dosledni, i da nećemo sarađivati sa Tribunalom."

Miša Brkić podseća da za SCG već duže vreme nema donatorskih konferencija, kao i da je srpski budžet, zbog nesaradnje sa Hagom, već ostao kratak za 100 milonma dolara američke pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: