"Ne možemo da pozovemo Srbe na izbore"

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 05.08.2004.

08:24

Default images

Ministar Lončar kaže da Beograd u sadašnjoj situaciji ne može da pozove kosovske Srbe da izađu na parlamentarne izbore u toj pokrajini.

Na sednici SB posvećenoj Kosovu u četvrtak, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu je istakao da Plan za decentralizaciju Kosova, koji su izradili UNMIK i Vlada Kosova, ne rešava osnovne postojeće probleme Srba, a to su njihov opstanak i povratak.

On je dodao da kosovskim Srbima to omogućava Plan Vlade Srbije, koji predviđa da bi uspostavljanje čvrstih institucionalnih garancija za srpsku zajednicu moglo da ohrabri Srbe da izađu na parlamentarne izbore 23. oktobra.

Plan Vlade Srbije podrazumeva i jedine moguće preduslove za povratak raseljenih lica, koja trenutno borave u centralnoj Srbiji. "Plan ne nudi konačno rešenje svih pitanja i otvoren je za izmene. On, kako god, predstavlja realnu procenu situacije na Kosovu i Metohiji", rekao je ministar Lončar i dodao da situacija na Kosovu ne liči ni na jednu drugu u Evropi.

U redovnom tromesečnom izveštaju o Kosovu, koji je UNMIK podneo generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu, ocenjuje se da je na Kosovu posle martovskog nasilja ostvaren napredak u obnovi srušenih zgrada i obnavljanju odnosa među zajednicama, ali da treba poraditi na fizičkoj i psihološkoj šteti.

Kako za B92 kaže savetnik premijera Srbije za Kosovo Aleksandar Simić, ovaj izveštaj sadrži neke ocene s kojima se Vlada slaže, "ali i neke kojima Vlada ne može dati saglasnost, imajući u vidu da u njima preovlađuje raniji stav da situacija na Kosovu nije toliko alarmantna kao što mi smatramo da jeste, imajući u vidu posebno položaj Srba. Pozitivno je to da je predsedavajući Saveta bezbednosti za ovaj mesec, novi ruski ambasador u SB, pozvao predstavnika Vlade Srbije da govori", kaže Simić.

Član Predsedništva Skupštine Kosova i jedan od članova koalicije "Povratak" Oliver Ivanović smatra, međutim, da je u Njujork trebalo poslati još nekog, pošto smatra da bi jača delegacija mogla da, u direktnim razgovorima, unekoliko promeni odnos velih sila prema Kosovu. "Ovako, bojim se da će se to svesti na govor i da će onda uslediti pojedinačan i kolektivan pritisak na predstavnika Srbije. Pošto svet mnogo drugačije gleda na izbore kao način rešavanja problema, mislim da niko nema razumevanja za naš bojkot, niko ne razume čemu bojkot i šta bojkot donosi", kaže Ivanović za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: