Holkeri: Novi zakoni suštinska prekretnica za Kosovo

Izvor: B92

Utorak, 06.04.2004.

12:49

Default images

Šef UNMIK-a, Hari Holkeri, izjavio je u Prištini da privremeni Krivični zakon Kosova i Zakon o krivičnom postupku, koji su stupili na snagu u utorak, predstavalju suštinsku prekretnicu ka uspostavljanju vladavine prava na Kosovu. Predstavaljući privremene zakone koje je u julu 2003. godine doneo bivši šef UNMIK-a Mihael Štajner, Holkeri je rekao da ti zakoni u pravosuđe Kosova uvode evropske standarde i da oni predstavljaju suštinsku prekretnicu na Kosovu u naporima UNMIK-a da upostavi vladavinu prava. Holekri je kazao da novi privremeni zakoni sadrže mnoge odredbe starih zakona odnoso krivičnih zakona SCG, ali i da su uvedene novine kako bi se obezbedila doslednost sa međunarodnim zakonima o zaštiti ljuskih prava kao i odredbe o terorizmu i međunarodnom organizovanom kriminalu.

Privremeni Krivični zakon Kosova i Zakon o krivičnom postupku uključuju i uredbe UNMIK-a kao i međunarodne konvencije koje se donose na terorizam, trgovinu ljudima i međunarodni organizovani kriminal. Novim zakonima, prema rečima Holkerija, uvode se značajen reforme koje omogućuju i kažnjavanje seksulanog delikta. Ti zakoni modernizuju krivično zakonodavstvo i uvode alternativne vidove kazni. Sprovođenjem tih zakona pruža se mogućnost podizanja tužbe protiv veheg broja počinilaca krivičnih dela, rekao je šef UNMIK-a.

Holkeri smatra da su "ti zakoni u skladu sa Rezlucijom 1244 UN" jer će, kako je rekao, "rešavati mnoge od problema koje smo imali". Šef UNMIK-a nije želeo da odgovori na pitanje novinara da li se ovim zakonom krši suverenitet SCG.

Predsednik Vrhovnog suda Kosova Redžep Hadžimusa, koji je zajedno sa Holkerijem na konferenciji za novinare predstavio nove zakone, rekao je da stupanje na snagu tih zakona predstavlja "raskid sa prošlošću".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: