Prekinuto suđenje za ubistvo Stambolića

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.02.2004.

13:52

Default images

Suđenje optuženima za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi pred specijalnim sudom u Beogradu prekinuto je u ponedeljak na samom početku. Do prekida je došlo zbog zahteva jednog od optuženih, Nenada Ilića, za izuzeće sudije Dragoljuba Albijanića i predsednika Okružnog suda u Beogradu, Radoslava Baćevića. Optuženi je objasnio da je takav zahtev zasnovan na sumnji u nepristrasnost sudija u vodjenju postupka.

Uprkos odluci o prekidu, Veljko Stambolić, sin Ivana Stambolića, rekao je da očekuje da će svi koji su učestvovali u ubistvu njegovog oca biti "adekvatno kažnjeni". "Imam poverenja u sud, ali u ovom procesu nedostaju naredbodavac ubistva Slobodan Milošević i organizator Milorad Luković", rekao je Veljko Stambolić.

Činjenica da osim procesa za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, još jedan proces počinje zahtevima za izuzeće, nameće pitanje da li je to način za odugovlačenje postupka. Profesor Pravnog fakulteta u penziji, Ljubiša Lazarević, kaže za B92 da se donekle može povući paralela između ta dva sudjenja, ali i da je to neka vrsta opstrukcije postupka: "Ono što se dešavalo u postupku suđenja za ubistvo Đinđića više liči na opstrukciju odbrane da bi se što više postupak odugovlačio. Ako se izuzeće traži po istom osnovu u nekoliko mahova, to više liči na opstrukciju suđenja."

Portparol specijalnog suda, Maja Kovačević, ocenila je u izjavi za B92 da se zahtevi za izuzeće sudija upućuju zbog različitih interesa u postupku: "Negde se oteže s postupkom radi isticanja roka za pritvor, negde da se otezanjem suđenja gubi na značaju suđenja, ali sigurno je da će se ta suđenja održati." Profesor Lazarević tvrdi da su zahtevi za izuzećem u interesu odbrane: "Odbrana uvek nastoji da oduži postupak, jer onda događaj polako bledi u svesti građana, dokaze je teže izvoditi, neko se više i ne seća šta je video i šta je čuo, itd. Odugovlačenje postupka po pravilu vodi slabljenju argumentacije za izvođenje dokaza."

Član Društva sudija Srbije, Omer Hadžiomerović, smatra, međutim, da su takvi zahtevi legalno pravo odbrane, ali da način na koji se to pravo koristi nije primeren: "Ono što je, po mom mišljenju, neprimereno ovim postupcima jeste način na koji se to vrši, a time što se javno iznose razlozi za razrešenje, i pre nego što su organi i zauzeli stav o tim razlozima, mediji to istražuju i time se ruši ugled suda i poverenje u njega."

Inače, optužnica za podstrekivanje ubistva Ivana Stambolića i pokušaja atentata na Vuka Drašković tereti i bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, a kao pomagače bivšeg načelnika Generalštava VJ, Nebojšu Pavkovića, i bivšeg šefa Državne bezbednosti, Radeta Markovića. Kao organizatori i neprosredni izvršioci ubistva terete se pripadnici rasformiranih "crvenih beretki", među kojima i Milorad Luković Legija. Okrivljeni za ubistvo Stambolića dobili su za taj zločin od Legije po 20.000 nemačkih maraka, a za pokušaj ubistva Draškovića u Budvi po 10.000 hiljada maraka.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. februar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: