Predstavljen plan standarda za Kosovo

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2003.

10:07

Default images

Šef UNMIK Hari Holkeri i premijer Kosova Bajram Redžepi u sredu su predstavili plan za primenu standarda na Kosovu, koji su u utorak usvojili šefovi diplomatija Evropske unije u Briselu. Holkeri je rekao da dokument na osam strana detaljno opisuje kako bi trebalo da izgleda kosovsko društvo u kom neće biti nikakve diskriminacije. "Prvi put dokument o standardima iznosi tačku po tačku šta standardi znače. On predviđa uključenje svih zajednica u policiju i Kosovski zaštitni korpus, da sva zvanična dokumenta moraju biti na svim oficijelnim jezicima i to da svi koji žele da se vrate na Kosovo mogu to da učine i da budu ohrabreni na to", rekao je Holkeri, za B92 javlja novinar UNMIK-radija Zoran Ćulafić. "Lako je reći šta standardi znače, ali ih je teško dostići. Do promena možemo doći samo ako budemo radili zajedno", ocenio je on i dodao da dokument predstavlja svojevrstan izbor za građane i političke lidere Kosova. Ako Kosovo ispuni standarde izabraće buducnost i biće uključeno u bogate, tolerantne i ekonomski razvijene zajednice. Ako odbacite standarde, noćna mora netolerantne i šovinističke provincije u kojoj dominiraju kriminalci i korupcija, postaće bliža Kosovu", rekao je Holkeri.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova, koji je pored lidera Demokratske partije Kosova Hašima Tačija prisustvovao svečanosti, pozdravio je potpisivanje dokumenta i istakao da će zacrtani standardi pripremiti Kosovo za konačan status. Rugova je ponovio da se zalaže za nezavisnost Kosova. Premijer Kosova Bajram Redžepi je ocenio da je dokument "veoma jasan" i da "niko neće imati izgovor za eventualan neuspeh". "Pred nama su dve opcije, ili ćemo zajedno uspeti, ili ćemo zajedno propasti, a ja kao premijer obećavam da će Vlada maksimalno doprineti ostvarivanju standarda", rekao je Redžepi.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle svečanosti proglašenja standarda, Holkeri i Redžepi su izbegli direktan odgovor na pitanje koje će institucije i na osnovu kojih merila 2005. prosuditi da li su standardi ispunjeni. Svečanosti potpisivanja dokumenta nisu prisustvovali politički predstavnici Srba na Kosovu, ali ni lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Hajradinaj. Šef UNMIK-a Hari Holkeri i premijer Kosova Bajram Redžepi izrazili su nadu da će se predstavnici Srba uključiti u primenu standarda i poručili da će raditi na uključivanju srpske zajednice u taj proces.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: