Uhapšeni oficir Novaković nije osoba sa hrvatske poternice

Izvor: B92

Subota, 27.09.2003.

11:44

Default images

Potpukovnik Vojske SCG Mile Novaković kog je pre dva dana uhapsila makedonska policija nije osoba za kojom su hrvatske vlasti raspisale interpolovu poternicu, tvrde u Udruženju ratnih vojnih invalida Srbije. Član Izvršnog odbora ovog Udruženja, čijeg je Upravnog odbora uhapšeni Novaković predsednik, rekao je novinarima da su ratni vojni invalidi razočarani ćutanjem državnih organa SCG. "Ukoliko naše, makedosnke i hrvatske vlasti ne preduzmu hitne akcije da nevinog čoveka puste iz zatvora, mi ćemo organizovati proteste i blokade", rekao je Dujović. “Ubeđeni smo u jedno, da Mile nije kriv. Oni jesu rođeni u istom selu, iz iste su porodice Novaković. Ukoliko naša država ne preduzme određene mere na dokazivanju da Mile Novaković, potpukovnik koji je trenutno u zatvoru nije osoba koju traži sud u Šibeniku, oni će gosodona Novakovića spakovati u hrvatski zatvor. Evidentno je da će Hrvatska sada da dostavi podatke o čoveku koga traži, kako mi je objasnio advokat mora da dostavi otiske prstiju čoveka koga traže, mora da dostavi slike, presudu i još određene papire”, rekao je Dujović.

Portparol MUP-a Hrvatske Zinka Badrić rekla je Radiju B92 da je pitanje ažuriranja ličnih podataka Mileta Novakovića u nadležnosti hrvatskog pravosuđa, jer je Županijski sud u Šibeniku, pred kojim je Mile Novaković 1995. godine osuđen na 20 godina zatvora dužan da dostavi te podatke. Prema informacijama kojima raspolaže Udruženje ratnih vojnih invalida Srbije, u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije od 1990. do 1999, učestvovalo je 400.000 građana SCG, a na poternicama,  javnim ili tajnim, haškog tribunala ili Interpola, nalazi se oko 20.000 lica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: