"Nema smena dok se ne dokaže krivica"

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2003.

16:10

Default images

Vlada Srbije na sednici u četvrtak neće raspravljati o eventualnoj smeni svojih službenika Zorana Janjuševića i Nemanje Kolesara, saznaje Radio B92. Članovi Vlade koje je Radio B92 kontaktirao, potvrdili su da je na Kolegijumu u ponedeljak postignut dogovor oko Janjuševića i Kolesara, ali nisu želeli da iznesu detalje tog dogovora. Više članova Vlade je, međutim, našem radiju reklo da očekuju da se Kolesar i Janjušević sami povuku sa svojih funkcija.

Predsednik Vlade Srbije Zoran Živković izjavio je da vladini službenici Zoran Janjušević i Nemanja Kolesar neće biti smenjeni dok ne bude dokazana njihova eventualna krivica u vezi sa aferom pranja novca. "Neću štititi nikoga za koga se sumnja da je radio bilo šta protivno zakonu, ali ne mogu da sudim o onome što je posao nadležnih organa, policije, tužilaštva, finansijske policije, suda, bez obzira na to o kojoj je aferi reč", rekao je Živković za "Blic". Premijer tvrdi da na sednici Kolegijuma vlade, održanoj u ponedeljak, nije moglo ništa da se promeni, bez obzira na to što su neki potpredsednici zahtevali smenu Janjuševića i Kolesara.

Jedan od potpredsednika za koje su mediji tvrdili da se zalaže za smenu pomenute dvojice, Nebojša Čović, nije želeo u sredu to i da potvrdi. Čović smatra da afere ugrožavaju izvršnu vlast, te da nadležni organi "to treba da dovedu do kraja". "Mislim da se mnogi varaju ako misle da će time kupiti vreme, istraga je istraga, i jednoga dana će doći do kraja. Slažem se da se sve ispita do kraja, ali pored krivične odgovornosti vi imate i moralnu odgovornost, odnosno, mi imamo moralnu odgovornost, prema tome, izvucite dalje zaključke. Nema ništa lično u svemu tome, apsolutno nema ništa lično. Kao ni oko afere sa šećerom, ali čini mi se da mi veoma brzo zaboravljamo šta je ko izgovorio. Nije mi lako što se nalazim na mestu podpredsednika vlade, ali ne kukam, to je jednostavno nešto veoma teško i odgovorno, i mesto predsednika i svih nas. Međutim, moram da kažem da mogi u i da odem sa ovog mesta i da nemam nikakvih problema", rekao je Čović.

Čović nije želeo da iznosi detalje sa kolegijuma Vlade Srbije, naglasivši da se obavezao na ćutanje i da će, kao "ozbiljan čovek" toga da se pridržava. Janjušević i Kolesar su na kolegijumu, prema rečima ministra pravde Vladana Batića, spomenuti u jednoj rečenici. "Niko od članova kolegijuma nije insistirao na njihovim smenama. Da li će neko od njih podneti ostavku, ostavka je lični čin, službenici ne moraju da podležu političkoj odgovornosti, da li ima nekakve druge odgovornosti, to će, i za njih i za neke druge, utvrđivati pravosudni organi", rekao je Batić. Batić je dodao da je ovo jednostavna istraga koja sigurno neće dugo trajati.

G17 Plus, koja je i pokrenula aferu pranja novca, upitala je danas da li su Janjušević i Kolesar u službi Vlade Srbije ili je vlada u službi zaštite njihovih interesa". Ta stranka u saopštenju navodi da su Janjušević i Kolesar "jasno poručili" javnosti da "niko ne sme ništa da ih pita", ocenjujući da ni premijer Živković "ne sme ništa da ih pita", već se "zaklanja iza službi" koje su, kako navodi G17 plus, upravo u slučaju njih dvojice pokazale "potpuno odsustvo profesionalne efikasnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: