Smenjen direktor Uprave carina Srbije

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2003.

15:00

Default images

Vlada Srbije smenila je direktora Uprave carina Vladana Begovića i na njegovo mesto postavila predsednika Izvršnog odbora skupštine Niša Aleksandra Krstića. Ministar finansija Božidar Đelić izjavio je da je o promeni na čelu carine već duže vreme razgovarano sa samim Begovićem i da nikakvog sukoba nije bilo. Đelić je naglasio da je Begović imenovan za direktora Agencije za duvan.

Do smene Begovića dolazi dan pošto je izjavio da je siguran da je u Srbiji bilo prepakivanja šećera koji je uvezen iz EU po nižoj i ponovo izvezen po većoj ceni. "Znam za jedan šleper, svojim očima sam video dvojnu fakturu. Mogu reći ko je takve stvari radio i imao duplo knjigovodstvo, ali za sada nemam dokaza", rekao je Begović na konferenciji za novinare. Božidar Đelić je negirao da smena Begovića imam bilo kakve veze sa njegovom jučerašnjom izjavom o izvozu šećera. "Zbog te konferencije za novinare razmišljali smo da se promena na čelu carine pomeri za dve nedelje", rekao je Đelić: "Promena na čelu uprave carina ni u kom slučaju ne znači obustavu ispitivanja onoga što se desilo sa šećerom. Naprotiv, i te kako je važno, i zbog naše javnosti, i zbog EU, da to pitanje isteramo do kraja. Daleko od toga da Vlada Republike Srbije želi da kazni g. Begovića. Mi smo veoma zadovoljni njegovim radom. On je posle dve-dve i po godine poslovnih napora hteo da malo promeni, rekao bih, i ritam života, možda i prodiše, jer to je izuzetno zahtevna stvar. Mi nismo hteli da on napusti naše redove i ponudili smo mu veoma osetljivo mesto u vezi sa stvarima u kojima je pokazao zapažene rezultate u prošlosti, a to je borba protiv šverca duvana".

Pre nego što je saopšteno da je Vladan Begović smenjen, novinari u Skupštini Srbije pitali su šefa poslaničkog kluba DOS-reforme Srbije Bojana Pajtića za komentar Begovićevih tvrdnji o mahinacijama oko trgovine šećerom. Pajtić je rekao da nadležni organi treba da utvrde kakvo je bilo stvarno činjenično stanje oko izvoza u Evropsku uniju: "G. Begović je nadležan za tu oblast i prirodno je da on iznese saznanja uprave carina, i na osnovu toga nadležni organi treba da reaguju."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: