Lider radikala u sredu prvi put pred Tribunalom

Izvor: B92

Utorak, 25.02.2003.

11:05

Default images

Prvo pojavljivanje Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom zakazano je za sredu, u 13.15 časova, posle suđenja Slobodanu Miloševiću, javlja dopisniik RTV B92 iz Haga Miloš Milić.

Vojislav Šešelj će već u sredu, dva dana nakon dobrovoljne predaje, imati priliku da se zvanično izjasni o optužnici koju je potpisala glavni tužilac Karla del Ponte. Po pravilima Tribunala, prilikom prvog pojavljivanja pred predpretresnim sudijom, optuženom se čita optužnica u celini, osim ukoliko se on ne odrekne tog prava. Ovaj haški optuženik,  koji je odlučio da se sam brani, tako će birati između mogućnosti da se odmah izjasni o navodima optužnice, i toga da mu se tekst kucan na desetak strana javno pročita. U Šešeljevom slučaju, za predpretresnog sudiju imenovan je Volfgang Šomburg, koji važi za strogog sudiju, i koji trenutno predsedava većem u slučaju bivšeg prijedorskog lidera Milomira Stakića. Sudsko veće koje će biti zaduženo za proces Vojislavu Šešelju biće imenovano naknadno. Inače, suđenje Slobodanu Miloševiću biće skraćeno zbog prvog pojavljivanja Šešelja, a sigurno je da će se u Haškom tribunalu postarati da se njih dvojica ne sretnu tom prilikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: