Subota, 26.06.2021.

11:31

Haos u Maliju: Ranjeno 12 nemačkih vojnika u napadu na bazu UN

Ujedinjene nacije saopštile su da je 12 nemačkih i jedan belgijski vojnik na službi u mirovnoj misiji u Maliju ranjeno u napadu na nemirnom severu zemlje.

Izvor: Glas Amerike

Haos u Maliju: Ranjeno 12 nemačkih vojnika u napadu na bazu UN
Foto: Profimedia

Misija Ujedinjenih nacija u toj zemlji, MINUSMA, ranije je saopštila da je 15 pripadnika mirovnih snaga ranjeno kada je privremena operativna baza u regionu Gao bila napadnuta automobilom-bombom, da bi kasnije ispravili broj ranjenih.

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer rekla je da su trojica vojnika teško ranjena. Ona je novinarima u Bonu u Nemačkoj rekla da su dva vojnika u tom trenutku bila u stabilnom stanju, dok je treći još uvek bio na operaciji.

Svi ranjeni vojnici su helikopterom prebačeni u Gao, gde su bili na lečenju u nemačkim, francuskim i kineskim medicinskim ustanovama, rekla je ministarka.

"Vojne operacije na lokaciji još nisu završene", rekla je ona.

Nemački medicinski avion poleteo je tokom noći noći za Gao kako bi u subotu dovezao ranjene vojnike u Nemačku, rekla je Kramp-Karrenbauer.

Nemačka ima stotine vojnika koji učestvuju u misijama za stabilizaciju Ujedinjenih nacija i obuku Evropske unije u toj zapadnoafričkoj državi.

Mali pokušava da suzbije slamsku ekstremističku pobunu od 2012. godine.

Islamski ekstremistički pobunjenici svrgnuti su s vlasti u severnim gradovima Malija tokom vojne operacije koju su predvodili Francuzi 2013. Međutim, pobunjenici su se brzo pregrupisali u pustinji i započeli česte napade na malijsku vojsku i njene saveznike koji se bore protiv pobune.

Ekstremisti su proširili svoj domet i na centralni Mali, gde je njihovo prisustvo rasplamsalo tenzije između etničkih grupa u tom području.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: