Četvrtak, 20.08.2020.

11:30

Zašto je Mali važan

Državni udar u Maliju, nekada hvaljenom kao uzorom demokratije na zapadu Afrike, mogao bi povećati nestabilnost i lošu bezbednosnu situaciju u regionu.

Izvor: Beta

Zašto je Mali važan
Tanjug/AP

Predsednik Malija najavio je ostavku na državnoj televiziji rano u sredu samo nekoliko sati pošto su pobunjeni vojnici upali u glavni grad i odveli ga u pritvor, piše Vašington post, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vašingtonski list još ističe da je to označilo kraj sedmogodišnje vladavine Ibrahima Bubakara Kejte zapadnoafričkom zemljom koja se borila s pobunom islamista, ekonomskom krizom i pandemijom izazvanom korona virusom.

List dodaje da je u utorak glavnim gradom Bamakom vladao haos - vojnici su zabarikadirali puteve, opkolili državnu televiziju i pucali u vazduh. Osim predsednika uhapšen je i premijer Bubu Sise koji je neposredno pred privodjenje "opravdao razloge" gneva svojih zemljaka i pozvao vojnike na razgovor.

Ovim dogadjajima, dodaje list, prethodili su višenedeljni protesti hiljada demonstranata na ulicama Bamaka, koji su optuživali Kejtu za korupciju, lažiranje rezultata parlamentarnih izbora u aprilu, kao i za lošu strategiju u borbi protiv militantnih grupa lojalnih Al-Kaidi i Islamskoj državi.

Militanti su se pojavili pre osam godina na severu zemlje i od tada su se proširili preko granice u Burkinu Faso i Niger. Broj smrtnih slučajeva od terorizma u tri zemlje povećao se pet puta od 2016. godine, premašivši 4.000 u 2019. godini, dok je prema podacima nevladinih organizacija broj ubijenih u ovoj godini znatno veći.

Sveža nestabilnost u Maliju poslednji je znak pogoršanja bezbednosne situacije na većem delu Sahela, sušnom geografskom pojasu koji se proteže duž Afrike južno od Sahare, ukazuje Volstrit žurnal.

Bezbednosni problemi u Maliju pojačali su se protekle decenije i sada je u zemlji oko 15.000 stranih trupa koje su razmestile Francuska i multinacionalne snage Ujedinjenih nacija.

Kada se bezbednosna situacija u Maliju 2012. pogoršala, Francuska je, uz obaveštajnu i logističku podršku SAD, intervenisala u nameri da odvrati militante. Francuske snage su 2013. zbacile džihadiste koji su zauzeli sever Malija. Militanti su se, medjutim, pregrupisali i proširili koristeći sukobe medju zajednicama kako bi regrutovali i proširili svoj uticaj u centralni deo zemlje.

Vodje vojnog udara založile su se za nove izbore kako bi rešili političku krizu u krhkoj zapadnoafričkoj državi, ukazuje agencija Frans pres.

Zemlje regiona su izrazile su protivljenje bilo kakvim neustavnim promenama vlasti. Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država najavila je suspenziju Malija u upravnim telima tog 15 - članog bloka. Takodje je obećala da će zatvoriti kopnenu i vazdušnu granicu prema Maliju i uvesti sankcije protiv "svih pučista, njihovih partnera i saradnika".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš tražio je "trenutno i bezuslovno puštanje" Kejte i Sisea, dok su SAD i Francuska izrazili zabrinutost zbog razvoja događaja kao i protivljenje promeni režima.

Pritvor je bio dramatična promena sreće za Kejtu, koji je pre sedam godina pobedio na prvim demokratskim izborima posle državnog udara u Maliju odnevši više od 77 odsto glasova, ističe AP, dodajući da je zemlja dugo primala pohvale kao model demokratije u regionu.

Nestabilnost u Maliju mogla bi se proširiti i izvan granica te zemlje čiji strateški položaj ima geopolitičke implikacije na zapadnu Afriku, Sahel, širi arapski svet, Evropsku uniju i SAD, ocenjuje Njujork tajms.

U godinama posle sticanja nezavisnosti od Francuske 1960, Mali se smatrao demokratskim uzorom u regionu. Medjutim, državni udar 2012. delom je posledica Arapskog proleća, što takodje podvlači položaj Malija koji povezuje severnu Afriku s ostatkom kontinenta.

Posle pada Muamera el Gadafija u Libiji 2011. stotine teško naoružanih malijskih pobunjenika koji su se borili za libijskog vođu vratili su se kući i napali severne gradove, stvorivši haos koji je prethodio vojnom udaru.

Mali je deo onoga što neki nazivaju francuskim "večnim ratom" u Sahelu, području ogromnom podsaharskom području koje se proteže od Senegala do Sudana. U Maliju je, navodi Njujork tajms, smešteno oko 5.000 vojnika francuskih vojnika i sofisticirane vazdušne snage, uključujući dronove.

SAD su takodje značajno prisutne u Sahelu, gde boravi oko 1.400 američkih vojnika, uključujući trupe za specijalne operacija, kao i dve baze za dronove u Nigeru. Stejt department je u poslednje dve godine pružio 323 miliona dolara u obuci i drugoj sigurnosnoj pomoći takozvanim zemljama G5 Sahel - Maliju, Burkini Faso, Nigeru, Čadu i Mauritaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: