Petak, 19.06.2020.

15:45

"1619": Uklonjena statua prvog predsednika koji je posedovao robove VIDEO/FOTO

Statua Džordža Vašingtona u Portlandu uklonjena je noćas uoči 19. juna, praznika kojim se obeležava oslobađanje robova.

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/ JUSTIN LANE

To javlja CBS uz podsećanje da je prvi američki predsednik posedovao robove.

U Portlandu su 21. noć zaredom održani protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u Mineapolisu.

Tokom protesta grupa ljudi najpre je zaogrnula bronzanu statuu Džordža Vašingtona američkom zastavom, a zatim je zapalila.

Demonstranti su zatim crvenom bojom na spomeniku napisali "1619", što je godina za koju se veruje da su prvi afrički robovi stigli u SAD. Statua je ostala da leži licem na dole. Džordž Vašington je jedan od očeva nacije, a zemlju je vodio između 1879. i 1797. godine.

Tokom protesta zbog smrti Flojda u SAD, ali i u drugim zemljama počeo je i talas borbe za uklanjanje spomenika iz kolonijalne ere. Uklonjene su i vandalizovane brojne statue ličnosti iz istorije povezanih sa robovskim sistemom, a stradalo je i nekoliko spomenika istraživaču Kristoferu Kolumbu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: