Petak, 18.10.2019.

17:39

"Takozvano primirje u Siriji je zahtev za kapitulaciju Kurda"

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da "takozvano" sirijsko primirje koje su dogovorili Turska i SAD predstavlja zahtev Kurdima za kapitulaciju.

Izvor: Beta/AFP

EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Tusk je pozvao Tursku da odmah prekine svoju operaciju u severnoj Siriji.

Zemlje članice EU su u zaključcima svog samita u Briselu osudili tursku ofanzivu u Siriji.

Tusk je rekao na konferenciji za novinare na kraju samita da američko-turski dogovor o uspostavljanju petodnevnog primirja na severu Sirije nije ozbiljna inicijativa.

"Ovaj takozvani prekid vatre nije ono što smo očekivali. To zapravo i nije prekid vatre to je zahtev Kurdima za kapitulaciju", rekao je Tusk u obraćanju novinarima posle samita.

"Moramo da ponovimo poziv Turskoj da trajno okonča svoju vojnu akciju i odmah povuče svoje snage i poštuje međunarodno humanitarno pravo", rekao je Tusk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: