Utorak, 14.01.2020.

11:14

"Turska neće oklevati da pučistu nauči lekciju"

Nakon što je komandant Libijske nacionalne armije Kalifa Haftar napustio Moskvu bez stavljanja potpisa na primirje, oglasio se turski predsednik i zapretio.

Izvor: B92

EPA-EFE/WILL OLIVER

Haftar je u Moskvi prisustvovao razgovoru sa premijerom međunarodno priznate Libije, a u ponedeljak je, kako su preneli mediji, bio postignut i napredak u pregovorima o prekidu vatre. Međutim, jutros je stigla vest da je Haftar napustio Moskvu bez stavljanja potpisa na sporazum o prekidu primirja, a istovremeno su ponovo počeli sukobi u Libiji.

Snage lojalne Haftaru objavile su na Fejsbuku da kreću na Tripoli.

S druge strane, medijatori propalih pregovora Rusija i Turska oglasili su se, svako na svoj način. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov podsetio je da je Libija bila bombardovana od NATO 2011. godine i rekao: "Još uvek se suočavamo s posledicama te ilegalne, kriminalne akcije čije posledice su najviše osetili ljudi koji žive u Libiji".

Za razliku od njega, turski predsednik Tajip Redžep Erdogan bio je mnogo oštriji. On je izjavio da će: "Turska naučiti Haftara lekciji" ukoliko ne prekine ofanzivu u Libiji.

"Turska se neće uzdržavati da pučista Haftar nauči lekciju, ukoliko nastavi sa svojom ofanzivom protiv libijskog naroda i vlade", poručio je Erdogan pobunjenom libijskom generalu.

Prema Erdoganovim rečima, "pučista Haftar" je pobegao s pregovora u Moskvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: