Ponedeljak, 13.03.2023.

10:56

Bliži se kraj konkursa: Šta očekuje buduće kadete Vojne akademije

Ostalo je dvadesetak dana za prijavu za upis na Vojnu akademiju. Konkurs je raspisan za 175 kandidata, a kadete, između ostalog, čekaju novi simulatori letanja.

Izvor: RTS

Bliži se kraj konkursa: Šta očekuje buduće kadete Vojne akademije
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Ljubav prema letenju, odrastanje blizu aerodroma, porodična tradicija, adrenalin, samo su neki od motiva za buduće vojne pilote. Na putu do školskih aviona čekaju ih rigorozni pregledi, procene i simulatori.

"Postoji veliko psihičko naprezanje koje je moguće iskusiti tek kada dođemo na padobransku obuku, tada prvi put iskačemo iz ispravnog aviona, kako vazduhoplovci kažu. To je prvi strah koji treba prebroditi, a kasnije na selektivnom letenju i tu naši nastavnici koji su nam dodeljeni tokom selekcije proveravaju reakcije na stres i brzo usvajanje znanja", rekao je Nemanja Milićević, kadet treće godine letačkog programa.

Nastavnik vojnog vazduhoplovstva, potpukovnik Nenad Milosavljević, rekao je da simulator potpuno oponaša sve karakteristike aviona "lasta".

"Simulator nije kupljen na slobodnom tržištu. On je proizvod pameti i pripadnika Vojne akademije", naveo je potpukovnik Milosavljević.

Među onima koji ovde počinju borbu za oficirske činove je i kik-bokserka iz Loznice.

"Kod mene se, a verujem i u drugim krajevima, neguje rodoljublje, tradicija, sama istorija nas poziva na ovaj poziv, na posao, to mora da se voli i to je razlog zašto sam i ja došla", rekla je Violeta Milošević koja pohađa nastavu na studijskom programu Kopnena vojska.

Vojne obuke i tereni kojima se susreću prvi put dobra su prilika i za one koji se bave fotografijom.

"Fotografije koje fotografišem na Vojnoj akademiji su uvek u pokretu i akciji, koje ne mogu da napravim na ulici ili gradu", rekao je Vladan Šarčević sa studijskog programa Logistika odbrane – opšta logistika.

Vojna akademija obrazuje buduće oficire već 173 godine. Uz kadete iz Srbije, ove godine su i oni iz Angole, Alžira, Republike Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: