Četvrtak, 11.01.2018.

21:16

"Mi smo Republika Srpska na Kavkazu"

Lider Južne Osetije Anatolij Bibilov koji je prisustvovao proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci kaže da je istorija osnivanja RS i Južne Osetije istovetna.

Izvor: Sputnjik

Screenshot

On je u intervjuu za "Sputnjik" kazao da je "prvi put u svojstvu predsednika u zemlji koja je tako daleko".

"Tako daleko zaista nisam putovao, ali ovo nije moje prvo putovanje jer sam bio u Donjeckoj narodnoj republici. Ali, u principu, prvi put sam u svojstvu predsednika u zemlji koja je tako daleko, ovde na blagoslovenoj zemlji Republike Srpske". rekao je predsednik nepriznate republike koji, kako je naveo "Sputnjik", nije poželjan gost u zemljama koje ignorišu želju osetinskog naroda da živi odvojeno od Gruzije.

"Sputnjik" navodi i danakon što ju je Rusija priznala, Južna Osetija se ubrzano oporavlja, a Bibilov kao razlog svoje posete navodi paralelu između Republike Srpske i njegove zemlje.

"Faktički se ispostavilo da je istorija osnivanja Republike Srpske i Južne Osetije istovetna. A to se čak i dešavalo u istom istorijskom trenutku. To jest, to je raspad SSSR-a, odnosno raspad Jugoslavije, to su ratovi, borba za nacionalni identitet, za sopstvenu slobodu, to je momenat opredeljenja kuda narod želi dalje. To su sve istorijski periodi koji su apsolutno povezani, faktički imamo istu godinu rođenja, blizanci smo. Nas povezuje i pravoslavlje, prijateljski odnosi sa Ruskom Federacijom, kao i sa Srbijom. Zato se sve složilo i to bi moralo, uveren sam, da od nas da napravi pouzdane prijatelje i partnere. Mislim da se to može ostvariti", kazao je.

Na konstataciju da postoji "želja Južne Osetije i Republike Srpske da postanu deo Rusije, odnosno Srbije, to jest da se pripoje tim, kako se često ponavlja, bratskim državama", Bibilov je naglasio da ne bi iskoristio reč "bratski".

"Ne može se reći 'bratski narodi' za one koji su zapravo jedna, ista nacija, isti narod. Zato mi je nekad smešno i kada govore, na primer, u našem slučaju da su Republika Južna Osetija i Severna Osetija — bratske zemlje. Mi nismo bratski, mi smo jedan narod. I taj narod bi, naravno, trebalo da živi zajedno, na jednom političkom prostoru. Smatram da se to tiče i Republike Srpske u odnosu na Srbiju, kao i Republike Južne Osetije u odnosu na Rusiju. I za Srbe Republike Srpske, Srbija je istorijska otadžbina, isto kao što je Rusija za Južnu Osetiju. U tome verovatno i jeste suština problema, zato što se i Srbija i Republika Srpska odnose prema Rusiji kao prema glavnom svom savezniku i drugu. Isto tako se Republika Južna Osetija odnosi prema Rusiji", rekao i i konstatovao da je je taj odnos - odnos prema zaštitniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: