Četvrtak, 08.09.2022.

19:15

Preminula britanska kraljica Elizabeta Druga

Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je danas u svojoj 97. godini života.

Izvor: B92

Preminula britanska kraljica Elizabeta Druga
Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, Pool

"Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas popodne", navedeno je u prvom zvaničnom saopštenju kraljevske porodice na Tviter nalogu.

Dodaje se i da će "kralj i kraljica supruga ostati večeras u Balmoralu i sutra će se vratiti u London". Elizabeta II (Elizabeta Aleksandra Meri) rođena je 21. aprila 1926. godine u Londonu.

Bila je monarh 15 kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske.

Nakon nasleđivanja prestola 6. februara 1952, Elizabeta je postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona. Njeno krunisanje održano sledeće godine je bilo prvo koje je prenošeno na televiziji.

Od 1956. do 1992. broj njenih kraljevstava se menjao kako su neke teritorije dobijale nezavisnost, a neka kraljevstva su postale republike.

Do danas, pored četiri prvonabrojane države, Elizabeta je bila kraljica Jamajke, Bahama, Grenade, Papue Nove Gvineje, Solomonskih Ostrva, Tuvalua, Svete Lucije, Sent Vinsenta i Grenadina, Antigve i Barbude i Sent Kitsa i Nevisa. Ona je najstariji vladajući monarh na svetu i najdugovečniji britanski monarh.

Dana 9. septembra 2015. oko 18.30 časova po centralnoevropskom vremenu je postala britanski monarh koji je najduže vladao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.

Vučić uputio telegram: "U ime građana Republike Srbije i u svoje ime, upućujem iskreno i duboko saučešće" Podsetimo, britanski javni servis BBC prekinuo je redovan program kako bi izveštavao o stanju kraljice Elizabete (96) koja je stavljena pod medicinski nadzor u Balmoralu.

Takođe, britanski princ Čarls i njegov sin princ Vilijam otputovali su hitno u rezidenciju Elizabete Druge u zamku u Škotskoj. Princ od Velsa je otputovao u Balmoral zajedno sa suprugom Kamilom, vojvotkinjom od Kornvola, saopštio je portparol njegove kraljevske rezidencije.

Kensingtonska palata potvrdila je da je u Balmoral otputovao i princ Vilijam.

Britanski mediji preneli su i da su ostali članovi porodice takođe pozvani u Balmoral, dok se na društvenim mrežama spekulisalo da su otišli na poslednji pozdrav.

O ozbiljnosti situacije govorila je i činjenica da su svi članovi oba doma Britanskog parlamenta dobili obaveštenje o tome, kao i članovi tek izabranog kabineta nove premijerke Liz Tras.
  • Najnovija dešavanja iz Britanije pratite iz minuta u minut putem našeg LIVE bloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: