Umro Ibrahim Ferer

Havana -- Kubanski pevač Ibrahim Ferer, član svetski poznate kubanske atrakcije "Buena Vista Soušal Klaba", umro je u subotu u Havani, u 79. godini.

Izvor: Beta
Podeli

Ibrahim Ferer, čiji će lik ostati upamćen po "večitom" kačketu i sedim brkovima, umro je po povratku s evropske turneje, od višestrukog otkazivanja organa, naveo je njegov menadžer Danijel Florestan. Pevač je svetsku slavu stekao tek posle penzionisanja, zahvaljujući muzici i filmu Vima Vendersa, dok je u mladosti je bio čistač cipela na ulicama Havane.

Grupa, koju su činili i Kompaj Segundo, koji je umro jula 2003, Ruben Gonsales, koji je umro decembra 2003, Elijades Očoa  i Omara Portuondo, snimila je sa američkim gitaristom Rajom Kuderom istoimeni album koji ih je proslavio.

Rođen 20. februara 1927. u San Luisu, u blizini Santjaga, Ibrahim Ferer, koji je sa 12 godina ostao siroče, bio je primoran da se sam izdržava radeći kao prodavac novina, slatkiša, kao berač kafe, nosač vreća šećera, a radio je i na brodogradilištima. Paralelno sa tim pevao je po lokalnim kafanama, gde ga je zapazio slavni orkestar "Čepin-Čoven". Njegova pesma "El Platanar de Bartolo", sa tom grupom, doživela je lokalni uspeh, ali nije njemu pripisana. Kasnije se pridružio orkestru "Ritmo Orijental".

Pevač, koji je svetsku slavu stekao tek posle penzionisanja, zahvaljujući albumu i filmu "Buena Vista Soušal Klab", u mladosti je bio čistač cipela na ulicama Havane. Posle ogromnom uspeha filma Vima Vendersa, Ferer je snimio dva solo albuma - "Buena Vista Soušal Klab prezents Ibrahim Ferrer" i "Buenos Ermanos".

Ferer je ovacijama dočekivan u Karnegi Holu u Njujorku, Rojal Albert Holu u Londonu, i dvoranama u Parizu, Sidneju i Tokiju, a u beogradskom Sava Centru je nastupio u aprilu prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 404 idi na stranu