Dobijamo Ministarstvo za ekologiju?

Nakon rekonstrukcije Vlade najavljene za januar, postoji mogućnost da dobijemo ministarstvo za ekologiju, saznaje Danas.

Izvor: B92

Utorak, 04.11.2014.

09:16

Default images

Nakon rekonstrukcije Vlade Srbije, najavljene za januar, postoji mogućnost da se resor životne sredine odvoji od resora poljoprivrede i formira posebno ministarstvo za tu oblast, saznaje Danas od izvora bliskih vladajućoj koaliciji.

Oblast životne sredine ocenjena je kao najzahtevnija u pogledu približavanja domaćeg zakonodavstva Evropskoj uniji, te postoji ideja da bi formiranjem posebnog ministarstva ekologije napredak u toj oblasti bio efikasniji. Kako za Danas objašnjavaju izvori iz Vlade, to je najzahtevnija oblast u pogledu regulative, ali i u finansijskom smislu, jer je potrebno da se uloži čak više od 11 milijardi evra.

Evropska unija, iako redovno upozorava zvaničnim i nezvaničnim kanalima da se u oblasti životne sredine ne radi dovoljno, nije zvanično uslovila Srbiju da formira posebno ministarstvo za taj resor, jer je za njih bitnija suština od organizacione forme. To je Danasu rečeno i u pres službi evropskog komesara za proširenje.

"Evropska unija se ne meša niti pokušava da nameće Srbiji način na koji će da organizuje svoja ministarstva. Od Srbije se, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, očekuje da uradi ono što je potrebno da ispuni kriterijume za članstvo na način koji smatra pogodnim i u skladu sa preporukama EU“, navode u Evropskoj komisiji za naš list.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović takođe napominje da se EK ne meša u način organizovanja Vlade i definisanja pojedinih resora uključujući i resor zaštite životne sredine.

"Preporuke EK iz godišnjeg izveštaja o napretku se odnose na neophodnost strateškog planiranja i jačanja administrativnog kapaciteta. Drugim rečima, finansijski i infrastrukturno najzahtevnija politika EU zahteva, u situaciji u kojoj vlada sprovodi široke strukturne reforme, dugoročno planiranje sredstava i kadrova", objašnjava Joksimovićeva za Danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: