Vojni helikopteri spasli 70 ljudi

Vojska Srbije je helikopterima do sada spasla 70 ljudi, a evakuacija vazdušnim putem se nastavlja i u toku noći. Među spasenima je i jedna beba.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 15.05.2014.

14:19

Default images

Među evakuisanima je i 10 osoba iz sela Junkovac kod Lazarevca i šestočlana porodica iz sela Preljina kod Čačka.

Kuća porodice kod Preljina je toliko bila ugrožena vodom da su oni mogli da se evakuišu samo vazdušnim putem.

Vojska je angažovala više od 650 svojih pripadnika, iz Specijalne brigade, brigada Kopnene vojske, Rečne flotile, vazduhoplovnih brigada u Šapcu, Koceljevi, Loznici, Osečini, Lešnici, Valjevu, Preljini, Lučanima, Požegi, Trsteniku, Doljevcu, Lazarevcu, Ljuboviji, Grdelici...

Angažovano je pet helikoptera, motorna vozila, čamci, pumpe i auto-cisterne za vodu, navela je Vojska Srbije na svom sajtu.

"U toku dana Vojska Srbije evakuisala je 368 osoba, od kojih 70 vazdušnim putem, a do ugroženih građana njeni pripadnici dopremili su 6.300 litara vode za piće, 120 kilograma hrane i 7.500 lanč paketa",, navodi se u saopštenju.
Vojska Serbije je obezbedila "i 1.100 ćebadi i 120 kreveta" dok su njeni pripadnici napunili peskom i više od 2.000 džakova za ojačanje bedema na poplavljenim područjima.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković na terenu je s pripadnicima Vojske, navodi se u saopštenju VS. Diković je posetio Preljinu, Šašak, Požegu, a večeras je u Kosjeriću.

"Vojska Srbije evakuisala je helikopterima 70 osoba – 10 iz Junkovca i osam iz Draževca helikopterima 204. brigade i 52 iz Preljine helikopterima 98. vazduhoplovne brigade, među kojima i jednu bebu", dodaje se u saopštenju.

Centralna logistička baza obezbedila je 100 kreveta i 300 ćebadi Štabu za vanredne situacije Smedereva, kao i potrebnu ćebad drugim jedinica koje pomažu građanima.

Pripadnici Baze angažovani su na ojačanju bedema u Gornjem Milanovcu dok su pripadnici Rečne flotile angažovani u Koceljevi, Šapcu, Lazarevcu, Lajkovcu, Lučanima i Loznici, "uglavnom na evakuaciji građana i ojačanju bedema".

Druga brigada Kopnene vojske angažovana je "na evakuaciji i ojačanju nasipa u Čačku, crpljenju vode u Ljuboviji i snabdevanju stanovništva vodom za piće u Ušću kod Kraljeva".

Pripadnici 98. brigade učestvovali su i u evakuaciji stanovništva u Požegi, a pripadnici Specijalne brigade na spasavanju građane u Doljevcu, Grockoj, Preljini i Šapcu.

Drugi centar za obuku bio je angažovan na evakuaciji stanovništva u Osečini, "a u Koceljevi snabdeva građane pijaćom vodom"

Na snabdevanju građana vodom za piće u Trsteniku angažovani su pripadnici Komande za razvoj Rasinske brigade, a u Grdelici – pripadnici Trećeg centra za obuku.

U Kučevu, Malom Crniću i Ražnju pijaću vodu obezbeđuju Centar za obuku Kopnene vojske i 246. bataljon ABHO dok su pripadnici Centra za obuku logistike uključeni su u ojačavanje bedema u Požegi.

Više od 12 sati na terenu

Komandant Flote pukovnik Andrija Andrić, koji je na terenu u Loznici, rekao je ranije danas da su njegovi ljudi već više od 12 sati na terenu i da su u potpunosti spremni da pruže neophodnu pomoć građanima.

Druga brigada Kopnene vojske angažovana je na evakuaciji i ojačanju nasipa u Čačku, crpljenju vode u Ljuboviji i snabdevanju stanovništva vodom za piće u Ušću kod Kraljeva.

Helikopteri 98. vazduhoplovne brigade - HT-40 i "gazela" angažovani su u rejonu Čačka, Trstenika i Kruševca na izviđanju iz vazduha i spasavanju ljudi. Pripadnici 98. brigade učestvuju i u evakuaciji stanovništva u Požegi.

Radi izviđanja iz vazduha u rejonu Lazarevca angažovana je i "gazela" iz 204. vazduhoplovne brigade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: