Završen test iz matematike

Učenici koji su završili osmi razred osnovnih škola polagali su test iz matematike, koji je odložen zbog neregularnosti. Plaganje proteklo bez nepravilnosti.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 19.06.2013.

00:25

Default images

Bilo je planirano da se zadaci iz matematike rešavaju juče, ali je polaganje testa odloženo pošto je Republička upisna komisija pronašla fotokopiju jednog testa.

Učenici osmih razreda polagali su završni ispit iz matematike danas od 12 do 14 sati u svim osnovnim školama u Srbiji. Rešenja su potom objavljena na sajtovima RTS i Ministarstva prosvete

Test iz matematike sadržao je 20 zadataka, a svaki zadatak na testu nosio je najviše jedan bod. Prema utvrđenom Kalendaru upisnih aktivnosti preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna 2013. godine u matičnim školama, a konačni rezultati 25. juna kao i na sajtu Ministarstva pod šiframa poznatim đacima i roditeljima.

Ministar Žarko Obradović je demantovao raniej danas navode pojedinih medija da je i rezervni test iz matematike otkriven. Sama štamparija "Službenog glasnika" je juče bila pod stalnim nadzorom policije, a i testovi su u škole odneseni takođe uz pratnju policije.

Takođe, vanredne mere su bile uvedene i uoči štampanja testova, pa je tako zaposlenima bilo zabranjeno da u štampariju unose čak i mobilne telefone.

"Mi smo u pripremama za štampanje ovih testova, kao i za izbore, uradili sve mere predostrožnosti, svi su pokriveni video nadzorom. Mi te trake možemo da pregledamo, i naravno da ljudi to gledaju. Sada je na policiji da to još jednom proveri. Sve što je trebalo da se uradi u Službenom glasniku je urađeno", kaže Gordana Milosavljević Stojanović.

Tamo gde nisu uspeli obrazovanje, pedagogija i psihologija trebalo bi da radi policija, smatra ministar prosvete. Ministarstvo je MUP-u prepustilo da utvrdi kako su testovi dospeli u javnost i da li su falsifikovani ili ukradeni. Deci, koja i bez mnogo razmišljanja sada imaju dokaz da se do cilja može prevarom i novcem umesto trudom i znanjem, poručuje da odrastu. "Suština je što mi prvi insistiramo da se utvrdi kako je do toga došlo, nama je stalo da se to utvrdi", rekao je juče ministar.

Osmaci su u ponedeljak polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Zbog na prevaru otkrivenih i objavljenih testova DS i Nova stranka zatražili su juče ostavku ministra prosvete Žarka Obradovića. Testovi su bili tema i jučerašnje sednice Skupštine Srbije.

Malu maturu ove godine su pratili razni problemi.

Na polaganju prijemnog testa iz srpskog u OŠ "Sveti Sava" u Pirotu đacima su greškom podeljeni pogrešni testovi, kombinacija broj 2 umesto kombinacije broj 1.

Sinoć je "Blic" objavio da je došao do navodnog rezervnog testa iz matematike, čiji su zadaci, prema pisanju tog lista, objavljeni oko 19 sati na internetu. Ministarstvo prosvete je reagovalo saopštenjem i demantovalo ove navode.

Ministarstvo je saopštilo da je reč o testovima koji su ranije korišćeni i već su poznati. Potvrdu toga Ministarstvo je dobilo od direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a koji je učestvovao u izradi ponovljenog testa, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: