Dačić: Neću izdati moje Kosovo

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je, odgovarajući na kritrike poslanika DSS, da nikada neće “izdati svoje Kosovo”.

Izvor: B92

Subota, 12.01.2013.

23:36

Default images

On je poručio DSS-u da ta stranka može da vodi politiku kakvu želi, ali da ne poziva druge na kolektivno samubistvo.

Premijer je, tokom debate u parlamentu, naglasio da Srbija ne sme više da ide u poraze, već da jednom zajedno krene u pobede na Kosovu i Metohiji.

“Mi imamo odgvornost, vi se lično zrtvujte koliko hoćete, ali nemojte sve pozivati na cašne poraze. Dajte da jednom pobedimo na tom Kosovu, dajte da zajedno pobedimo”, poručio je Dačić odgovarajući na kritike poslnika DSS Marka Jakišića da je ova vlada postavila granicu između Srbije i Kosova i da će ga se odreći za jedna dan.

Dačić je rekao da on Kosovo nikada neće izdati, a da DSS treba da vodi računa o posledicama onoga što predlažu po narod i građane.

Premijer je rekao i da se politikom koju DSS zastupa, a koja se tiče prekida evrointegracija i razgovora sa Prištinom, ne brani, već gubi Kosovo.

“Ne bojte se vi šta ću ja da radim, ja neću izdati svoje Kosovo, a što se vas tiče vodiite računa na posledice toga što radite po narod i građane”, kazao je Dačić.

Srbija, naglasio je Dačić, ne sme da odstupi dok ima Srba na Kosovu, jer dok je njih i Srbija je tamo.

“Učinićemo sve i javno i tajno da pomognemo Srbima sa KiM. Zato nemojte da nas častite pridevima koji ne dolikuju ozbiljnim političarima. Ne mislite valjda da se ja kao ministar unutrašnjih poslova plašim. I ne zaboravite, partija ima mnogo, a Srbija je samo jedna”, poručio je premijer Srbije.

Dačić je naglasio da ne prihvata da njega ni aktulenu vladu naizvaju izdajnicima.

"Ne prihvatam da me nazivate izdajnikom, nemate pravo da nazivate ovu vladu izdajničkom", rekao je Dačić pošto je, kako je kazao, partija kojom predsedava bila 20 godina na stubu srama jer je branila Srbiju.

Dačić je upitao:
"Jeste li vi bili na čelu Srbije kada je proglašena nezavist Kosova i šta ste preduzeli? Održali smo moleban, miting, zapalili ambasade kioske i zadovoljili srpske nacionalne interese".

Prema njegovim rečima, predlog DSS je da se prekinu pregovori i evropske integracije, ali je pitanje da li bi to moglo da bude izglasano u skupštini i šta bi se sutradan desilo na KiM.

“Hoćete mobilisati vojsku? Nećete, jel biste to i ranije uradili, ali nemojte da pozivate druge na kolektivno samoubistvo”, naglasio je Dačić.

O kriminalcima, izdajicama i aferama

Rasprava o rezoluciji o Kosovu u Skupštini Srbije je ponovo “skrenula” u oštru polemiku o izdajnicima, kriminalcima i aferama i još jednom su se u srpskom parlamentu čule optužbe o pijanstvu i potrebi uvođenja alkotesta.

Poslanici DSS ponovo su u polemici sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem aludirali da on konzumira alkohol u vreme skupštinskih rasprava, na šta je Dačić uzvratio da on “zaista ne pije”.

“Ne vredi više da se polemiše, mislim da smo temu alkhola apsolvirali prošli put. Među vašim poslanicima ima dosta onih koji me poznaju i koji su sa mnom prošli više godina života. Način na koji sa mnom ovde razgovarate je daleko od načina na koji bi trebalo da se vodi rasprava”, poručio je Dačić.

“Ali ja zaista ne pijem”, još jednom je premijer rekao poslanicima i upitao ih: “Da li mislite da neko samo pijan može da vam kaže u oči to što ste zaslužili”.

Poslanik DSS Marko Jakšić je prethodno rekao da postoji “lepo pravilo u Ukrajini, gde svaki poslanik mora da prođe alkotest” i naveo da u Srbiji taj alkotest ne bi trebalo da prolaze samo poslanici već i neki članovi vlade, na šta je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović rekao da to nema smisla i da se ne može vređati dostojanstvo parlamenta.

Polemisalo se i o tome čime se ko bavi i šta je ko radio, pa je Dačić poslanika DSS Jakšiću upitao: “Čime trgujete, institucijama ili nečim življim?”

Jakšić je odgovorio da se u životu nije bavio nijednim drugim poslom izuzev medicine i premijeru uzvratio: “možete da me učite kako se trguje”.

“Da DSS nije bila bolećiva prema vama, čini mi se da biste u aferi ‘koferče’ puno gore prošli i čini mi se da sada ne biste bili tu. Uostalom, nadam se da će novi potpredsednik Vlade Srbije u sklopu borbe protiv korupcije i kriminala i aferu koferče da istraži do kraja”, rekao je Jakšić na šta je premiejr uzvratio “da je čist”.

“Što se tiče ličnih primedbi i konotacija obratite se ljudima koji sede oko vas, tu je Dejan Mihajlov pa razgovarjte sa njim o aferi ‘kofer’ i ako je zaista neko kriv nema nikakvih problema - tu sam, čist sam, probajte da me uhapsite koliko god hoćete puta, ali dosta više o tome”, rekao je Dačić.

Premijer je rekao i da je dosta više srpsko-srpskih svađa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: