Eštonova: Srbiji mesto u EU

Zaista se nadam da će ministri EU sutra napraviti korak napred u pogledu davanja Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, kaže Ketrin Ešton.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 27.02.2012.

00:08

Default images

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost odala je, tokom sastanka u Briselu, priznanje predsedniku Borisu Tadiću za državničku viziju, posvećenost evropskom putu i napretku Srbije. Tadić je rekao da nije reč o njemu lično već o dobrobiti građana Srbije.

"Odavno verujem da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji. Zaista se nadam da će ministri EU sutra napraviti korak napred u pogledu davanja Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU. To će biti dokaz vaše hrabrosti, vizije, posvećenosti narodu Srbije, jer to znači da ste prepoznali šta je budućnost za vaš narod. To nam je svima omogućilo da stignemo do ove tačke", istakla je Eštonova. Ona je navela da je "samo pre dva dana postignut važan sporazum Beograda i Prištine koji, smatram, predstavlja prekretnicu za kretanje napred".

Tadić je stavio do znanja da je "veoma srećan što je postignut dogovor o regionalnom predstavljanju i integrisanom upravljanju prelazima".

"To je veoma važno za stvaranje boljih okolnosti na području jugoistočne Evrope, za stvaranje boljih uslova za svakoga, za obične ljude", rekao je predsednik Srbije.

On je podsetio da su "naši krajevi silno patili tokom devedesetih godina (prošlog veka)" i dodao da sada "činimo sve u svojoj moći da postignemo miroljubiva rešenja za probleme koji nas sve pogađaju, posebno u ovim danima punim velikih iskušenja, a to je ekonomska kriza".

Tadić je naglasio da se od početka demokratskih promena u oktobru 2000. u Srbiji stalno ispunjavaju svi uslovi i stvara bolji položaj za obične ljude, da otvore nove radne mogućnosti, da se uspostave bolje prilike za postizanje miroljubivih rešenja.
Tadiæ za miroljubiva rešenja problema (Foto: Tanjug)
"To nije baš lako, ali mi smo predani naporima u tom pravcu. Ipak, nadam se da će Srbija sutra dobiti kandidatski status i učiniti veoma važan korak ka članstvu u Evropskoj uniji u budućnosti. To nije samo stvar mog tima i mene, već Srbije i srpskog naroda", naveo je predsednik Srbije.

Tadić će, kako se očekuje, tokom boravka u Briselu razgovarati i s predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom.

U Briselu su se ministri spoljnih poslova zemalja EU okupili u okviru Saveta za inostrane poslove. Pošto pitanja u vezi s proširenjem EU formalno ne spadaju u spoljne, već u opšte poslove, ministri su samo razmenili mišljenja o Srbiji i Kosovu, nakon što su saslušali izveštaj o radu misije Euleks i o nedavno završenoj rundi dijaloga Beograda i Prištine.

U utorak, 28. februara, isti šefovi diplomatija EU će se sastati kao Savet za opšte poslove i tada će formalno odlučivati o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji.

U evropskim krugovima u Briselu se očekuje da će ministarska odluka biti povoljna, imajući u vidu dogovor koji su Beograd i Priština postigli o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: