Ko će nadoknaditi štetu?

Na udaru huligana koji su u nedelju izazvali velike nerede u centru Beograda bila je i privatna imovina građana, postavlja se pitanje nadoknade štete.

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2010.

18:37

Default images

Najviše su razbijani izlozi na radnjama, ali i parkirani automobili.

Deo vlasnika već je zatražio nadoknadu štete, a gradske vlasti najavljuju da će pokrenuti postupak za naplatu popravke imovine od svih huligana koji su za vreme Parade ponosa uništavali grad.

Uz povike "Gde su patike", za desetak minuta oko 50 huligana pokralo je veliku količinu sportske opreme, a obim štete već tri dana utvrđuju radnici sportske radnje "Đak"u centru grada. Iz prodavnice su nestajale čak i lutke iz izloga, tegovi, garderoba.

"Mi se nadamo da ćemo najveći deo uspeti da naplatimo od osiguravajućeg društva, sa obzirom na to da je sva roba u našim prodavnicama osigurana, ali tu postoje drugi nivoi troškova poput izgubljene dobiti za ove dane koje ne radimo", kaže Igor Manojlović, direktor marketinga kompanije "Đak".

"Mi ćemo se svakako obratiti i Gradu Beogradu, zato što u ovoj situaciji, finansijskoj krizi, zaista je ovo veliki udar", kaže on.

Dok privatnici očekuju odštetu i od grada, iz gradskog pravobranilaštva, međutim, poručuju da će Beograd snositi troškove odštete samo na gradskoj imovini. Gradski pravobranilac dodaje da će sav utrošeni novac za odštetu biti naknadno naplaćen od onih koji su štetu i napravili.

"Ne vidim razlog da kada se utvrdi identitet ljudi koji su to uradili da pokrenemo postupak protiv njih za naknadu štete. Ipak je to deo odgovornosti koji moraju da prihvate na sebe. Kad nešto uništite, kad nešto slomite, bilo to privatno ili državno, treba da znate da tu štetu morate da nadoknadite", kaže Strahinja Sekulić, gradski pravobranilac.

Na meti huligana bili su i parkirani privatni automobili. I dok su brojni izlozi, trole i mobilni mamograf pretrpeli znatnu štetu, iz nepoznatog razloga BMW koji u jednoj nagradnoj igri čeka svog srećnog vlasnika gotovo da je ostao neoštećen.

Pojedine osiguravajuće kuće već su počele da isplaćuju obeštećenja svojim klijentima.

"Ono što je bitno jeste da smo odmah izašli na teren, štete su procenjene, avansne isplate će već danas biti, tako da u principu štete će iznositi negde oko tri miliona dinara, a mi ćemo avansno isplatiti dva miliona za sada", kaže Sonja Marić, direktorka marketinga "Unika osiguranja".

Vlasnici oštećenih automobila od osiguravajuće kuće mogu da dobiju odštetu samo ukoliko imaju kasko osiguranje.

Gradski pravobranilac kaže da građani čija je imovina oštećena u javnim neredima imaju pravo, da na osnovu zakona o obligacionim odnosima, odštetu za uništenu privatnu imovinu zatraže i od države. U Beogradu je u nedelju održana prva Parada ponosa uz učešće više od hiljadu osoba, a protivnici te manifestacije izazvali su nerede i incidente u kojima su na meti huligana mahom bili pripadnici policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: