Dulić: Lenja administracija problem

Ministar životne sredine Oliver Dulić kaže da najveći problem u oblasti građevine i urbanizma nije korupcija već lenjost i inertnost administracije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.03.2010.

14:30

Default images

"Proteklih godina korupcija je bila veliki problem u ovoj oblasti, a danas se dešava da niko ništa neće da radi jer se plaši da ne dođe pod udar zakona i lakše mu je da gurne problem od sebe", rekao je Dulić. On kaže da Zakon o planiranju i izgradnji funkcioniše u mnogom gradovima, ali ne funkcioniše u Beogradu.

Prema njegovim rečima, doneta su sva podzakonska akta koja omogućavaju da počne primena Zakon o planiranju i izgradnji koji funkcioniše u mnogom gradovima, ali ne i u Beogradu.

"Postoje mnogi razlozi zašto je to tako, ali se suštinski radi o velikom otporu administracije da postupi po zakonu i da pokuša da očisti taj tromb koji postoji. Mi ćemo ovih dana ili da to očistimo ili ćemo razgovarati o tome da ljudi koji čine taj tromb budu zamenjeni i dođu novi", istakao je ministar.

Dulić je ukazao da, što se tiče Beograda, postoji obećanje da će tokom ove nedelje ceo proces da bude otkočen ističući da je takvo obećanje već postojalo pre dva meseca, ali ništa nije urađeno.

On je naglasio da je problem kako naterati administraciju da počne da radi i da strogo tumači zakon jer, prema njegovim rečima, "oni uvek čekaju da dobiju još neko tumačenje, još neko mišljenje kojim će se pokriti u procesu donošenja odluke".

Dulić je naveo da na ocenu konkurentnosti Srbije u oblasti infrastrukture utiče pitanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta i komunalne takse koja je u nekim gradovima "neobjektivno visoke".

On je istakao da vlada na to ne može da utiče jer je to nadležnost lokalnih samouprava, koje ne razumeju da te naknade utiču na njihovu konkurentnost u odnosu na druge opštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: