Presuda za ranč "Želja za Cionom"

Više od 400 dece, koja su pre dva meseca odvedena iz poligamističke verske zajednice sa ranča u Teksasu, po nalogu višeg suda Teksasa, biće vraćena svojim roditeljima.

Izvor: B92

Subota, 31.05.2008.

09:26

Default images

Američka javnost zaprepašćena je ovakvom odlukom, roditelji se raduju, ali sa oprezom čekaju da se odluka spovede u delo. Viši sud potvrdio je presudu apelacionog suda Sjedinjenih Američkih Država. Naređeno je da deca budu vraćena svojim roditeljima.

Sud smatra da socijalna služba nije dokazala da je život 457-oro dece, odvedenih sa teksaškog ranča, neposredno ugrožen.

Zastupnik porodica sa ranča u teksaškom gradu El Doradu zadovoljno je komentarisao presudu.

"Odluka suda je jasna: 'vratite decu roditeljima'. Jasnije nije moglo da bude. Zadovoljni smo činjenicom da je pravosudni sistem detaljno proučio rad Službe za zaštitu dece u ovom slučaju. Nije pronađen razlog da deca budu odvojena od roditelja. Presuda će olakšati ponovo okupljanje porodica, i to je dokaz da sudstvo radi i da ima pravde", kaže advokat Dejvid Hol.

Presuda, međutim, teško narušava ugled državnog tužilaštva Teksasa i socijalnih radnika, koji su sa ranča evakuisali svu decu i stavili ih pod svoj nadzor.

Presudom nije izričito navedeno kada će deca biti vraćena roditeljima, iako sud zahteva da to bude u "razumnom periodu".

Predstavnik verske zajednice očekuje da čuje dodatna upustva od suda.

"Roditelji su spremni da svoju decu preuzmu odmah. Pitanje je samo da li će roditelji morati da ih sami preuzmu iz privremenog boravišta ili će sudija Barbara Volter decu pustiti da se sama vrate na ranč. Na to nemamo odgovor", kaže Rod Parker, predstavnik zajednice.

Zvaničnici Teksasa tvrde da je izvođenje dece sa ranča Želja za Cionom bilo neophodno zbog straha od seksualnog zlostavljanja i nezakonitog venčavanja maloletnica.

Roditelji su sve vreme negirali optužbe, i tvrdili da su žrtve progona zbog svojih verskih ubeđenja.

Služba za brigu o deci je izrazila razočaranje presudom, ali će je poštovati.

Treba reći i to da se presuda izričito odnosi na 124-oro dece, ali se lako može primeniti na sve ostale slučajeve.

Sud u teksaškom gradu Ostinu kaže da je tužilaštvo dokazalo seksualno zlostavljanje nad pet devojčica.

Osim toga, otrkiveno je da nisu svi evakuisani bili maloletni, a poneko dete je i za vreme suđenja, po svojo želji, bilo kod svojih roditelja.

Fundamentalistička crkva iz El Dorada svoje sledbenike uči da poligamni odnosi bivaju nagrađeni na nebu. Ova verska zajednica jedina se od svih ostalih mormonskih crkava čvrsto drži poligamije.

Službi za zaštitu dece ipak nisu vezane ruke. Iako decu ne smeju da ih odvoje od roditelja, mogu i moraju da zaštite njihova prava. Jedna mogućnost je nadzor nad vršenjem roditeljskih obaveza. Ako se dokaže da deca nemaju pravu roditeljsku ljubav, sve se lako može vratiti na početak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: