Srbija nadomak neslavnog rekorda: Scenario iz decembra 2020. sve bliži?

Svakim danom Srbija sve dublje zalazi u četvrti talas pandemije koronavirusa.

Izvor: B92

Petak, 10.09.2021.

16:34

Srbija nadomak neslavnog rekorda: Scenario iz decembra 2020. sve bliži?
EPA-EFE/Marko Djokovic

Prema poslednjim podacima, broj novozaraženih u našoj zemlji premašio je 6.000, a umrlo je 25 pacijenata. Da li smo to sve bliži scenariju iz decembra 2020. godine? Ovim tempom to bi moglo da se dogodi za manje od mesec dana.

Naime, rekordan broj novozaraženih u jednom danu u Srbiji zabeležen je 1. decembra prošle godine, kada je od ukupno 22.837 testiranih pozitivno bilo čak 7.999. Tada je preminulo 48 osoba.

Sudeći po statistici, ipak, broj hospitalizovanih je tada bio skoro tri puta veći.

Zvaničnici navode, da se značajan pad broja hospitalizovanih i pacijenata na respiratoru vezuje za vakcinaciju.

U našoj zemlji vakcinisano je nešto više od 50 odsto stanovništva, međutim, taj procenat je već neko vreme isti i ne menja se drastično. Vlast i stručnjaci upozoravaju - broj nije dovoljan.

U februaru, vakcinacija u Srbiji je obećavala. U Evropi je u tom trenutku bila na drugom mestu po broju vakcinisanih odmah posle Velike Britanije. S vremenom proces imunizacije je usporen.

Direktorka Kovid-bolnice u Batajnici, dr Tatjana Adžić Vukičević, rekla je za RTS da je za vreme provedeno u kovid-bolnici naučila da se radi o opakom, opasnom virusu i da, kad god smo mu okrenuli leđa, napadao je jače i ubojitije.

"Okretanje leđa znači da nismo poštovali mere, nismo nosili maske i nismo se vakcinisali", navela je Adžićeva.

Prema njenim rečima, čarobnog štapića nema, jedino rešenje je vakcinacija.

"Masovnoj vakcinaciji moramo pristupiti sada i odmah, drugog rešenja nema", naglasila je direktorka Kovid bolnice.

Prema najavama stručnjaka, vrhunac četvrtog talasa očekuje se u narednim nedeljama, pa se očekuje da brojevi novoobolelih budu još veći. Međutim, svi se nadaju da taj broj neće oboriti rekord od 7.999 pozitivnih za 24 sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: